Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8424


Únorové výstavy kamélií

03.01.2012 12:28

Začátek roku 2012 bude na tuzemských památkách ve správě Národního památkové ústavu (NPÚ) patřit tradičním výstavám kamélií. Tyto pestrobarevné květiny, které si zejména v 19. století oblíbila evropská šlechta, budou moci zájemci v prvních měsících roku obdivovat na zámku Rájec nad Svitavou, v Kroměříži či v prostorách Trojského zámku v Praze.
Jako první své skleníky od 1. února 2012 zpřístupní rájecký zámek v jihomoravském kraji, jehož sbírka čítá na 300 druhů klasických i méně známých odrůd kamélií. Řada z nich byla do zámeckých skleníků přivezena v roce 1973 z Výzkumného ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích u Prahy.
Návštěvníci zde najdou největší sbírku kamélií v České republice. Bude zde možnost prohlédnout si kvetoucí keře kamélií, zakoupit si rostliny i odborné konzultace se specialistou. Výstava kamélií zde potrvá téměř dva měsíce.
Počátkem března tuto expozici doplní výstava Kamélie a chladná krása kovu. Jak už název napovídá, kvetoucí kamélie a květinová aranžmá zde doplní litinové výrobky ze Salmovských železáren, které založili poslední šlechtičtí majitelé zámku z rodu Salm-Reifferscheidtů. Ve dnech 2. a 9. března v 15:00 proběhne také v restauraci na nádvoří aranžování kamélií se zámeckým zahradníkem.
Výstavu kamélií na jaře nabídne i zámek v Kroměříži nebo konírna Trojského zámku, na které se kromě NPÚ podílí i pražská Botanická zahrada a Galerie hlavního města Prahy. Organizátoři se rozhodli kamélie z českých, německých i švýcarských sbírek na výstavě propojit s kulturou pití čaje. Zájemci se na místě dozví podrobnosti o historii kamélií a cenné informace o jejich pěstování.