Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Užiteční pomocníci na zahradě

02.05.2013 21:29

VčelaJaký hmyz nám na zahradě škodí už víme. Který bychom si na zahradě ale měli ponechat? To se dozvíme v následujícím výčtu.

  • Pestřenka - moucha připomínající drobnou vosu s velkými brýlemi. Tato moucha je užitečná. Dospělec je býložravec a věnuje se pylu, tudíž se nemusíme bát, že by nás kousl. Zato larvy jsou nenasytné masožravky, mohou během týdne zlikvidovat stovky mšic na zahradě.
  • Zlatoočka obecná - zelená a protáhlá. Má ráda mšice díky nektaru. Na rozdíl od mravenců mšici nejdříve usmrtí a potom vysaje nektar. Nevzhledné larvy zlatooček žerou jak mšice, tak larvy motýlů, housenky a podobně.
  • Škvoři - jedni z nejméně oblíbených spolubydlících. Avšak i tito nevzhlední podlouhlí brouci požírají mšice a vajíčka plžů - tudíž i slimáků a podobné havěti. Také se živí komáry. Proto jsou na zahradě vítáni.
  • Beruška - přesněji slunéčko sedmitečné. Tohoto broučka bychom si měli na zahradě udržet, pokud to je aspoň trochu možné. Larvy slunéčka, které nejsou ani zdaleka tak pohledné jako dospělci, nás mohou zbavit mšic. Jedna larva berušky dokáže zlikvidovat několik desítek mšic denně.
  • Pavouci - říká se, že pavouci nosí štěstí, proto jsou někdy ušetřeni, ale všeobecně oblíbeni nejsou… Tato nevzhledná stvoření nás však dokážou zbavit spousty škodlivého hmyzu.
  • Včela - včely jsou poměrně mírumilovné, avšak jen do chvíle než je vydráždíme. Rozhodně bychom je neměli ze zahrady vyhánět. Jsou totiž důležitým opylovačem. Při štípnutí sice vpustí silný jed do těla, do toho se však pouštějí jen v největší nouzi. Žihadlo včely má totiž háček a při bodnutí se z těla celé vytrhne a včela umírá. Jediné na co si musíme kvůli včelám dát na jaře pozor, je chůze naboso po trávníku. Může se stát, že na včelu šlápneme. Pokud je to bosou nohou, není to příjemný zážitek.
  • Dlouhonoska - moucha s dlouhým sosáčkem, při letu může připomínat kolibříka. Tuto mouchu si na zahradě hýčkáme, je to další významný opylovač.
  • Motýl - další z řad opylovačů jsou motýli, pozor však na bělásky a žluťásky. Jejich larvy značně ohrožují zeleninovou zahrádku.
  • Střevlík - jeden z největších brouků, který se nám může hojně vyskytovat na zahradě. S kovovým leskem jde do boje proti všem vajíčkům škůdců, likviduje drobné slimáky a požírá drobné škůdce. Můžeme jej spatřit v tmavých vlhkých koutech.

Ne každý hmyz v zahradě je pohledný, ale právě většina z těch nepohledných jsou prospěšní, proto bychom nad nimi neměli lámat hůl kvůli vzhledu. Pokud na zahradě tento hmyz udržíme, ušetříme si spoustu starostí.

 

Autor: Radim Dvořák