Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 668
79%

Ne, nenavštěvuji 1 813
21%

Celkový počet hlasů: 8481


V Brně nejlepší učni dostali plakety České ručičky

12.06.2011 12:33

V brněnském divadle Reduta se sešli nejlepší učni z Česka. Nejlepší začínající zahradník, kuchař, elektrikář, tesař a další budoucí řemeslníci převzali plaketu přehlídky České ručičky. České ručičky nejsou soutěží, přehlídka na jedno místo soustředí vítěze různých učňovských klání. Má ukázat na rozmanitost učňovského školství i zdůraznit, že učeň není sprosté slovo.
O tom, že dobrý učeň má před sebou i v pracovní kariéře zajímavou budoucnost, do Brna přijel své mladší kolegy přesvědčovat Zdeněk Krýsl ze Sušice na Klatovsku, který loni vyhrál učňovskou soutěž jako nejlepší opravář zemědělských strojů. Díky tomu měl okamžitě vyhlídku na dobře placenou práci - strýc z renomované opravářské firmy mu nabídl, aby v podniku nastoupil za dvojnásobek peněz, než které mu nabízel ředitel školy za práci mistra. Rozhodl se, že zůstane ve škole a bude dělat mistra. Práce na učilišti ho baví a chce řemeslo dál předávat.
Ocenění Českých ručiček udělili organizátoři 20 vítězům 20 odborných učňovských soutěží. Akci uspořádali letos potřetí. Letos navíc ocenili i práci šesti vybraných učitelů, kteří se zasloužili o rozvoj svého řemesla i učňovského školství.
České ručičky vznikly z iniciativy samotných učilišť. Přehlídka má podporu Jihomoravského kraje, ministerstev, Hospodářské komory ČR, CzechInvestu i dalších organizací. Pořádá ji Střední odborná škola a Střední odborné učiliště stavební Brno-Bosonohy. České ručičky mají i svou neoficiální hymnu, a to píseň Dělání, kterou pro tento účel zapůjčil skladatel Jaroslav Uhlíř. Dnešní předávání plaket podpořil i brněnský biskup Vojtěch Cikrle, sám vyučený slévač, a muzikant Petr Bende. Ten se vyučil truhlářem.