Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 668
79%

Ne, nenavštěvuji 1 813
21%

Celkový počet hlasů: 8481


V okolí Bezdězu vznikl lesnický park

19.05.2011 20:46

Na rozhraní Libereckého a Středočeského kraje vznikl nový lesnický park. Park Bezděz na ploše bezmála 18.000 hektarů je po lesním parku Křivoklátsko a Masarykově lese u Brna třetí v Česku. Svou rozlohou je však největší. Rozkládá se v lesích kolem Bezdězu na Českolipsku a Mladoboleslavsku. Dohodu o jeho vzniku v Hradčanech nedaleko Mimoně podepsali zástupci Bělé pod Bezdězem, Zákup, Bezdězu a Doks, Lesů ČR a Vojenských lesů a statků ČR. Právě státním podnikům většina plochy patří.
Park bude zařazen do systému modelových lesů vznikajících nejen v okolních zemích, ale již také v České republice. Cílem založení lesnického parku je vhodně kombinovat hospodářskou i rekreační funkci lesa a současně dbát na ochranu přírody.
Vyhlášení parku ale neznamená, že by se na jeho území například přestalo těžit, přístup lesníků však bude citlivější. Lesnický park Bezděz vzniká hlavně proto, aby v této krajině ochránil jednu věc, a to je lesnictví na vysoké úrovni. Příprava založení parku trvala přibližně rok.
Lesy kolem Bezdězu, hospodářsky využívané už od středověku, byly dříve součástí vojenského prostoru Ralsko, kam neměla veřejnost přístup. Díky tomu se podařilo tamní přírodní bohatství uchránit. Součástí parku je i několik přírodních rezervací a památek nebo evropsky významných lokalit. Na jeho území se vyskytují například orel mořský a ledňáček říční. Turisté v parku mohou obdivovat i mnohasetleté bukové porosty. Je zde i množství turistických a cyklistických tras nebo stezek pro milovníky jízdy na koni