Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Vánoční zahrada

20.12.2013 10:58

Sníh na stroměProsinec. Poslední měsíc v roce. Příchod zimy. Tato slova jsou typická pro tento měsíc. Čím dál tím méně je však pro prosinec typické slovo sníh. Ten zatím v nížinách neuvidíme. Podle předpovědí se tato situace nezmění. Avšak Vánoce nám mohou připomenout výzdoby, které jsou pro ně tolik typické. Výzdoba interiéru by měla být v plném proudu. A co výzdoba exteriéru?

  • Stromy můžeme vyzdobit za pomoci světélkujících řetězů. K tomu budeme potřebovat prodlužku. To je totiž velmi důležitou součástí; bez prodlužovacího kabelu můžeme instalovat elektrické osvětlení jen v nejbližší blízkosti domova. Šňůry od osvětlení jsou totiž téměř ve všech případech krátké. Proto první věc, kterou pořizujeme, je „prodlužka“. Jakmile máme prodlužku, můžeme začít s instalací. Nejsnazší je omotávat upravené stromy či keře. Ideální jsou buxusy. Lze je snadno upravit a lehce jej následně ozdobíme. Upevnit osvětlení k větvičkám je poměrně snadné. Použijeme k tomu provázky nebo tenké drátky. Za pomoci krátkých tenkých drátků upevníme jednotlivé části osvětlení k větvičkám. Tím zabráníme nechtěnému upadnutí svítícího řetězu ze stromečku nebo keře. Pokud bychom řetěz neupevnili, tak by při silnějším větru, který bývá poměrně častý v těchto měsících, mohl řetěz upadnout. A to poměrně snadno. Proto tuto činnost nepodceňujeme.
  • Pokud chceme ozdobit vyšší stromy, budeme potřebovat mimo delšího prodluží a osvětleného řetězu také žebřík. Namotávat řetěz začínáme shora. Postupně omotáváme dokola, opět upevňujeme pomocí drátků. Na vyšších stromech také můžeme vytvořit různé obrazce. Například andělíčky, různé soby, hvězdy a podobně. Nyní už stačí pouze zapnout do prodlužky – a to do elektřiny.
  • Pokud chceme trošku vylepšit toto osvětlení, nakrájíme pomeranče na trojúhelníčky. Necháme je na topení vysušit. Jakmile je pomeranč vyschlý, můžeme jej za pomoci drátků připevnit; vždy poblíž světýlka. Pomerančové kousky pak rozsvítí řetězy do zlatavé barvy.

Zároveň bychom to s osvětlením na zahradě neměli příliš přehánět. A to především pokud chceme na zahradu přilákat ptáky do krmítka, do krmelce srnky a podobně. Tyto světelné efekty je totiž ruší a následně je vyhání ze zahrady. Příliš mnoho světel na zahradě je proto spíše ke škodě.

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia.com