Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Vědci marně pátrají po 13 druzích zvířat a rostlin

30.12.2011 12:35

Národní park Podyjí na Znojemsku byl sice vyhlášen již před 20 lety a za tu dobu jej vědci podrobně po všech stránkách zmapovali, jejich zrakům ale stále uniká 13 druhů živočichů a rostlin. Je sice více než pravděpodobné, že Podyjí je jejich domovem, přesto se je v parku zatím nepodařilo, i přes velké nasazení biologů, nalézt. Asi největším úspěchem by bylo potvrzení výskytu kočky divoké, která nikde jinde v Česku nežije.
Na seznamu "hledaných" je například šakal obecný, netopýr vrápenec malý, zmije, sysel, muchomůrka císařka, sokol stěhovavý, brouk puchýřník lékařský, ježek východní a ježek západní i četné rostliny, které lze najít běžně v jiných chráněných lokalitách.
Asi nejznámější je pátrání po kočce divoké v Podyjí. V sousedním dolnorakouském parku Thayathal byl již potvrzen výskyt nejméně tří těchto malých šelem. Jde o to, zda se již některá z nich dostala po mostech přes řeku Dyji až na Moravu. V Podyjí je nastraženo 50 chlupových pastí, které by mohly poskytnout důkaz o jejich příchodu do této lokality. Zatím vědci čekají marně.
Někdy mají prostě smůlu. Dokladem toho je sokol stěhovavý, který podle dokumentace hnízdil v parku před 40 lety. Jenže pak zmizel a několik těchto ptáků bylo proto v Podyjí vypuštěno do přírody. Hned poté odletěli a ochranáři je nepřilákali zpět ani na dvě zbudované speciální budky, umístěné na skalních masivech.
O výskytu bledule jarní v parku se dokonce vyprávějí legendy. Nejstarší občané již vědcům mnohokrát přesně popsali, kde prý rostly ve velkém, přesto dosud nebyl jejich výskyt potvrzen.
Potíže mají ochranáři také s ježky. Zástupci obou evropských druhů, ježků východních i západních, žijí v okolí parku. Přímo na jeho území, kde mají ideální podmínky k životu, ale nejsou.
Kromě kočky divoké by se Podyjí mohl objevit i šakal. V republice byl od roku 2000 zaznamenán již na dvou místech. Podyjí mu přitom nabízí ideální podmínky k životu. Jeho výskyt byl zaznamenán před 20 lety u dolnorakouské obce Ziernreith. Podle vědců je patrně jen otázkou času, kdy se dostane na Moravu.
Podrobný seznam hledaných zvířat a rostlin má národní park na svých internetových stránkách.