Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Vinohrad v únoru

07.02.2014 15:44

Vinohrad

Únor už je v plném proudu. Teploty opět stoupají. Vypadá to, že zima už letos rezignovala a lyžaře svojí sněhovou pokrývkou rozhodně nepotěší. Zahrady na tom zatím také nejsou nejlépe. Díky nedostatku sněhu nám některé rostliny mohly zmrznout. Sníh je mimo jiné výborný izolant, který chrání choulostivé rostliny před mrazem. Málo sněhu zároveň může znamenat problém v letních měsících. Díky nedostatku sněhu bude totiž pravděpodobně velmi suchý rok. Rostliny totiž celý rok čerpají vodu, která se vsákne do půdy po zimě.

Pokud jsou teploty stále nadprůměrné, můžeme se věnovat prvním pracím na zahradě. Pokud máme na zahrádce révu, můžeme začít u ní.

Začít bychom měli od spodu. Pokud nám zůstaly některé plevele na zemi poblíž kmene, tak je zlikvidujeme, nejlépe na kompost. Vinná réva je zvyklá na brzké sluníčko z Itálie, Francie či Španělska, proto se probouzí velmi brzy. Neměli bychom proto s úpravou rostlinek příliš čekat. Ideální dobou, kdy můžeme zkrátit větvičky a dopřát tak rostlinkám více energie pro růst, je půlka února. Toto období brzy nastane, proto bychom se měli na tuto činnost dobře připravit. Jelikož životodárná míza začíná proudit v těchto rostlinkách velmi brzy, mohli bychom při pozdním stříhání rostlinkám ublížit. Pokud míza začne proudit plným proudem, těžko se tato poranění zacelují. Réva musí do léčení vkládat všechnu svoji energii a nemá jí pak dostatek pro následný růst a vývoj plodů.

Réva plodí na jednoletém dřevě, to vyrůstá z dvouletého, které pak ze staršího. Proto stříháme na dvě až tři očka. Pokud pěstujeme révu na pergole, můžeme nechat oček víc. Někdy se stříhá na 8-12. Výhodou stříhání v předjaří je, že poznáme namrzlé větve, které tak můžeme zároveň zlikvidovat a nebudou nás na keříku „strašit“. Na jednom metru čtverečním by pak mělo být 6-8 oček. (Bere se na metr čtvereční půdy pod révou.) Toto platí pro větší, stolní hrozny. Pokud pěstujeme menší, uvádí se okolo 12. Pozor však na stříhání v mrazech, to bychom provádět neměli, větvička nám může snadno zamrznout. Jakmile máme ostříháno, můžeme začít s hnojením. Pokud bude dostatek sněhu, tak se samo hnojivo naředí a tající sníh jej zavede přímo ke kořenům. Nyní máme ošetřený vinohrad po zimě a můžeme se věnovat dalším pracím.

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia.com