Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 618
79%

Ne, nenavštěvuji 1 777
21%

Celkový počet hlasů: 8395


Vůně růží zaplavila o víkendu oranžerii Zámku Veltrusy

20.06.2011 14:03

Pěstitelé růží se o víkendu sjeli do zámku ve Veltrusích na Mělnicku, kde se konala tradiční výstava těchto květin. Její 17. ročník přilákal do areálu asi 600 lidí. Růží roku 2011 se stala Barcarolle z lidického Růžového sadu.
V oranžerii veltruského zámku bylo k vidění v sobotu a v neděli kolem 140 růží. Byly to různé druhy především z Botanického ústavu z Průhonic, růže z Lidic z Růžového sadu, Zahradnické školy Mělník a od nového vystavovatele Zámku Konopiště. Nechyběly ani růže od zahrádkářů, drobných pěstitelů a členů Rosa klubu Kralupy nad Vltavou.
Letos návštěvníci vybírali z většího počtu květin, než loni, ale v minulosti však bývalo na zámku během výstavy až 200 druhů růží. Vedle soutěže o nejkrásnější růži nechyběl ani prodej sazenic. Výstavu po oba dny doprovázela živá barokní a renesanční hudba. Výstava nebyla prodejní, návštěvníci se ale mohli kochat aranžemi.
Z vystavených růží hosté expozice vybírali pomocí anketních lístků jedinou, která se stala Růží roku 2011. Letos se shodli také s odbornou porotou. Vyhrála růže Barcarolle z Lidic. Stejně jako v minulosti bude vysazena do zámecké zahrady. Akci pořádal kralupský Rosa klub a Zámek Veltrusy. S nápadem vystavovat růže a pořádat i soutěž přišli před více než 20 lety kralupští zahrádkáři.