Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Výsadba trvalek

05.05.2013 21:17

TrvalkyDuben. V tomto období nám zahrada roste přímo před očima, okrasné trávy se každým dnem vytahují výš a výš. Stromy se nám zelenají a pupeny přeměňují do krásných květů. Tráva nyní roste tak rychle, že už je čas na první zkrácení sekačkou. Sněženky už odkvetly, bledule a jaterníky jakbysmet. Nejsou to však jediné trvalky, které naši zahradu obklopují květy, ostatní trvalky se právě v tomto období začínají probouzet.

Jak bychom měli trvalky zasadit? Některé trvalky mají radši slunce, některé zase stín, některé vlhko a další uvítají sušší půdu. Tyto základní informace nám poskytnou květináčky v obchodech, na nichž by měly být uvedeny. Pokud se dostaneme k samotnému sázení, měli bychom si uvědomit, že už i jarní slunce může rostlinku spálit, když ji polijeme vodou. Proto bychom měli počkat na pozdější hodiny, kdy už slunce tolik nepálí, nebo je pod mrakem. Jednoduše vykopeme díru, tu dostatečně prolijeme vodou a zasadíme do ní trvalku, kterou přikryjeme hlínou až ke krčku a opět důkladně zalijeme. Hlína nám po zálivce klesne, proto je na závěr nutné hlínou dosypat, aby nám nekoukaly ven kořeny. A jaké rostliny si vysadit na rádoby rozkvetlou zahradu?

  • Kamzičník - má velké žluté květy, dorůstá výšky od 30 cm až do jednoho metru. Zdánlivě může připomínat žlutou kopretinu. Kvete koncem dubna a tvoří stejně jako kopretiny husté trsy.
  • Pomněnka - tvoří trsy o výšce 30 cm, které jsou plné drobných kvítků, v barvách modré, růžové, někdy i fialové. Má ráda vlhčí prostředí a polostín.
  • Tařička - často využívaná jako skalnička. Vytváří koberce plné drobných květů v odstínech fialové a modré.
  • Brambořík - drobná trvalka s výraznými květy, opět jej tvoří odstíny barev modré, červené, často jsou také bílé. Potřebují vlhčí půdu s dostatkem humusu.
  • Prvosenka - prvosenek je několik druhů. Nejznámější je tzv. petrklíč ale často na zahrádkách uvidíte i primuli minimu, která je charakteristická svým nízkým vzrůstem a velkými různobarevnými květy.
  • Koniklec - ve volné přírodě stejně jako brambořík chráněná rostlina. V zahradnictví seženeme velkou škálu kultivarů. Rostlina o velikosti zhruba 25 cm. Má velký fialový, růžový nebo bílý květ. Rostlina typická svým ochlupením, často je cílem fotografů.
  • Bergenie - nenáročná rostlina, která ráda přivítá stinné místo. Typická velkými kulatými listy. Stopka s květem může sahat i metr do výšky, je zakončen drobnými kvítky nejčastěji růžovými.
  • Sasanka - tato rostlina vyžaduje vlhčí půdu a stín. Typickým znakem jsou listy, které jsou roztřepené a květy nejčastěji žluté, bílé nebo fialové.
  • Denivka - má ráda slunce a výživnou půdu. Za to se nám odmění velkými květy ve výšce kolem jednoho metru. Květy mohou být červené, bílé, žluté, nejčastěji však oranžové.
  • Kosatce - několik druhů a spousta barev. Fialová, vínová, hnědá, žlutá, žíhaná... Velké i malé květy, druhy vzrůstem velké i malé, ideální společník do zahrady. Mají raději vlhčí místa, nevadí jim slunce ani stín.
  • Plícník - často roste v lesích, známý díky svým barevným kvítkům, modrým, růžovým, někdy i bílým. Menší rostlina bohatá na drobné kvítky. Má raději stinnější a vlhčí místo.
  • Echinacea - výtažky se používají v lékařství, zahradu ozdobí velkými, krásně zbarvenými do růžova, bíla, žluta, hněda, květy. Vyšší trvalka, která má ráda slunné stanoviště. Půda nemusí být bohatá na živiny, musí být však dobře propustná.

 

Autor: Radim Dvořák © Stephanie Frey - Fotolia.com