Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Vysazujeme šeříky

18.04.2013 19:38

šeříkyZačíná doba přesazování stromků, keřů a letniček. Venku už převládá teplé počasí nad chladem, jen rána jsou chladná a vlhká. Někteří odvážlivci vysazují předpěstovanou zeleninu na venkovní záhony s vidinou brzkých plodů. Ostatní otvírají svoje pařeniště se sazenicemi salátů. Příznivci rozkvetlých keřů si také přijdou na své. Kvetoucí symbol jara už ukázal první náznak plodů. Šeříky mají plné hroznovité květy se svojí silnou a typickou vůní. Kdo nemá šeřík na zahradě, o hodně přichází. Tento nenáročný keř může krásně provonět celý domov a to jen díky pár utrženým větvičkám s květy.

Šeřík není původní typ. A to jak v České republice, tak ve střední Evropě. V Evropě se vyskytoval pouze v jihovýchodní části a k nám se dostal ze Španělska, kam byl dovlečen Araby. Šeříky jsou středně vysoké keře, v České republice místy zplaňují, na jihu Moravy se místy staly dokonce invazním druhem. Květ mají bohatý, zdánlivě připomínající hrozen. Tyto hroznovité květy jsou zakončeny malými kvítky ve tvaru čtyř kalichů. V České republice se nejčastěji pěstuje Šeřík obecný, který dorůstá výšky 2-4 metrů a má květy v barvách bílé, růžové a fialové. Dále se u nás pěstuje Šeřík čínský, který má více barevných odrůd. V současné době se vyskytuje na území České republiky okolo čtyřiceti kultivarů tohoto krásně kvetoucího keře; barvy mohou být od bílé, růžové, přes lososovou až k temně fialové.

Pokud chceme tento krásný keř zasadit na naší zahrádce, budeme k tomu potřebovat pracovní rukavice a rýč. Rýčem vykopeme dostatečně velkou jámu, kterou důkladně prolijeme vodou. Hlínu smícháme s vápnitým substrátem, který jsme zakoupili v zahradním centru. Tyto rostliny se dobře přizpůsobují, proto je umístění poměrně snadné. Nevadí jim sluníčko, přežívají i v úporném vedru a suchu. Dobře se jim daří také v polostínu, kde mají dostatek vláhy a méně slunce. Pokud máme tedy vykopanou a prolitou jámu, volně do ní vložíme sazenici šeříku. Zasypeme hlínou a udusáme hlínu tak, aby šeřík stál rovně. Sazenici opět pořádně zalijeme a dosypeme zbytek hlíny. Než nám šeřík zakoření, měli bychom jej každý den zalévat. Nyní čekáme, až nám šeřík vykvete. Pokud se rozhodneme pro koupi šeříků, krásně se v zahradě vyjímá více barev, proto bychom měli koupit aspoň dva barevné odstíny, které nám oživí zahradu.

Pokud si chceme další rok šeřík namnožit, nebudeme s tím mít velký problém. Šeříky se množí pomocí řízků, které namočíme to stimulátoru; ten podpoří růst kořenového systému. Do 2-3 týdnů, by se měly objevit první kořínky. Délka doby, kdy se objeví kořínky, záleží také na tom, jestli jsou řízky na chladném či teplém místě s dostatečnou vlhkostí.

 

Autor: Radim Dvořák© Olivier Le Moal - Fotolia.com