Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Vyseváme muškáty

14.12.2013 10:40

Sazenice muškátůV prosinci často můžeme narazit na myšlenky, co bychom mohli pro zahradu ještě udělat. Pokud máme zazimované letničky, choulostivé rostliny přikryty chvojím, vysoké trávy svázány a okrasné jehličnany, keře či stromy, kterým by mohl těžký sníh zlámat větve, svázány do kuželovitých tvarů, nenapadne nás příliš mnoho činností.  Snad jen můžeme odebírat přípravné rouby z peckovin, chránit stromy proti okusu. Jinak se spíše věnujeme práci doma, maximálně nějaké to dokrmování ptáčků na zahradě není od věci. Co však můžeme doma už v prosinci začít? Můžeme začít sázet semínka. Prosinec je totiž začínající období pro výsadbu k předpěstování okrasných pelargonií. Pokud tedy nepřezimuje muškáty z léta - třeba z důvody plísnňových chorob, můžeme vysít nové a zdravé. Jak na to?

                Začínáme už nyní, protože růst pelargonií je zdlouhavý; květ můžeme spatřit až za půl roku – to je období, kdy se dávají tyto rostliny ven na parapety či balkóny. Co vše budeme na výsadbu potřebovat? Určitě semínka. Ty seženeme v každém dobrém zahradnictví. Dále místo. Musíme si udělat prostor, kde nám budou pelargonie klíčit a růst. Semínka pelargonií potřebují k vyklíčení stále vlhký substrát, ne však přemokřený a teplotu nad 20°C. Proto je vhodné umístit tato semínka někam blízko topení. Dále budeme potřebovat kvalitní substrát, a to bez škůdců či plísní. Pokud máme na tuto činnost odloženy nějaké peníze, můžeme zakoupit rašelinné bločky. Další možností je připravit si vlastní substrát. Ten je tvořen jedním dílem zahradní zeminy, dílem písku, dílem drti z polystyrenu nebo agroperlitu a jedním dílem rašeliny. Tuto směs spaříme, abychom měli jistotu, že zde nejsou látky, které by mohly rostlinkám uškodit. Tím se stává směs sterilní. Nyní naplníme květináčky a můžeme sázet. Jakmile máme semínka v hlíně, stačí umístit na teplé místo, kde budou klíčit. Jediné, na co musíme dávat pozor, je vlhkost substrátu. Nesmí být přemokřený ani suchý.

                Jakmile nám semínka vyklíčí, nemáme zdaleka vyhráno. Nyní musíme počkat, dokud rostlinkám nevyrazí pár pravých lístků. Jakmile se toho dočkáme, nastává doba na přesazení do malých květináčků, kde budou mít sazeničky více prostoru a více živin. Opět udržujeme vlhkou půdu. Teplota by měla být stále kolem dvaceti stupňů Celsia. Rostlinky nyní budou potřebovat dostatek světla. Proto je umístíme k oknům na jižní nebo východní straně. Zde mají největší šanci řádně zesílit a vykvést. Pokud je máme na místě s nedostatkem světla, můžeme posvěcovat fotosyntetickou lampou.

                Nyní už stačí jen čekat, zalívat a nepřemokřit. Na jaře budeme mít krásně vzrostlé pelargonie, které nám přes celé léto až do zimy budou krásně zdobit okna, balkóny a podobně.

 

 

Autor: Radim Dvořák