Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Vznikl přírodní park Okolí Okoře a Budče

06.11.2011 11:23

Ve středních Čechách byl vyhlášen nový přírodní park Okolí Okoře a Budče. Jeho cílem je ochránit specifický krajinný ráz v této lokalitě.
Území vzniklo rozšířením původního přírodního parku Okolí Okoře, který zasahoval především do katastrů obcí Číčovice, Okoř, Svrkyně a Libochovičky. Součástí nového parku jsou i obce Zákolany, Dřetovice, Koleč, Blevice, Slatina, Olovnice, Zeměchy, Otvovice, Holubice-Kozinec a Debrno.
Přírodní park nechrání nějakého živočicha nebo rostlinu, ale chrání krajinný ráz. Území je cenné z hlediska krajinného rázu, a proto tam bude zvýšená ochrana z hlediska životního prostředí. Náklady na vznik parku podle něj byly minimální, víceméně byly spojeny jen s vytvořením informačních cedulí.
Vyhlášení přírodního parku, který je prvním stupněm ochrany území, neomezuje běžné ekonomické aktivity ani využívání pozemků v souladu s územním plánem, ale mělo by zabránit větším zásahům do krajiny, například výstavbě rozsáhlých parkovišť, průmyslových hal anebo satelitních sídlišť.