Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 637
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8426


Začalo jaro a plevel už je tu!

16.04.2013 14:27

PlevelJaro nám vypuklo - sice se zpožděním, ale je tu. Pole se začínají zelenat, od rána do večera nás doprovází na každém kroku neutichající zpěv ptáků a naše zahrada začíná vzkvétat. S probouzením jara se dočkáváme také probouzení plevele. Téměř každý si při slovu plevel představí nezničitelný pýr. Plevel má však spoustu podob.

Největší problém nám způsobuje plevel na zahrádce. Nyní je ideální období na vypořádání se s tímto nepřítelem. Hlína je v tomto období krásně měkká a prokypřená. Proto bude boj s plevelem nyní mnohem snazší. Tím, že jej zlikvidujeme už nyní, bude se nám na zahrádce přes rok vyskytovat jen v omezené míře. Pokud jej na zahrádce zatím necháme, protože je ho tam málo, uděláme osudovou chybu. Plevele se rychle množí, brzy nám tak pokryjí větší část zahrádky. Další problém nastane s hlínou. Jelikož bude stále větší teplo, hlína bude rychle vysychat a ztvrdne. Jakmile hlína ztvrdne a my budeme chtít vytrhnout plevel, utrhneme pouze listy a kořeny, kterými se plevele množí, zůstanou v zemi. Nyní je úkol snadný. Stačí nám pouze malé hrábě. Pokud takovýto nástroj nemáme, je k dostání v každém obchodě, který má co dočinění se zahradničením. Hráběmi stačí podebrat plevel a vytáhnout. Následně lehce oklepme hlínu. Plevel házíme na hromadu a po dokončení práce jej odneseme na kompost, kde uschne a rozloží se. Pokud však vytahujeme nesmrtelné pampelišky, musíme hlínu hráběmi rozrýt trošku do hloubky, následně uchytíme pampelišku za kořen a vytáhneme, opatrně, abychom kořen nepřetrhli. Tento postup platí i pro pýr, který má ještě delší kořeny.

Stačit nám budou zahradnické rukavice a malé hrábě.

Plevelů, které se mohou na naší zahradě vyskytovat, je nepřeberné množství. Mohou to být šrůcha zelná, ta je plazivým plevelem, který až tolik neškodí, pokud jej nenecháte přerůst. Popenec břečťanolistý má větší listy, také se musí často trhat, mladé lístky lze použít do salátů. Další, které se hůře likvidují, jsou pýr, různé druhy pcháčů nebo také pampeliška, u těchto plevelů musíme dávat dobrý pozor na přetržení kořene, přetržením se totiž množí. Proto bychom tuto činnost neměli podcenit.

               

 

 

Autor: Radim Dvořák © Richard Griffin - Fotolia.com