Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Zahrada pomáhá lesu

04.12.2013 16:25

Jablka v košíkuV listopadu nám klesají teploty pod nulu a na konci měsíce se už o slovo hlásí zima. Proto bychom měli začít myslet na návštěvníky zahrad a v mrazech pomalu začít s přikrmováním. Krmítka jsou už plná, co ale se zvěří, která přijdou ke krmelci? Krmíme je několika druhy potravy. Krmivy objemnými, dužnatými a dalšími.

PEČIVO můžeme do krmelců dávat také. Musíme si však dávat pozor, pečivo musí být důkladně vysušené a nesmí být ničím plněné. Pokud se mění teplota, může do sebe natáhnout vlhkost, proto je také potřeba počítat s počasím. Navlhlé pečivo může zvěři uškodit. Může způsobit poruchy trávení a průjem. Tyto poruchy pak mohou mít za následek i úhyn zvířete. KRMIVA JADERNÁ. Do této skupiny patří kukuřice, obilí, hrách, žaludy, kaštany a podobně. Tento druh krmiva je velmi vhodný, ale jen jako doplňkové krmivo. Pokud používáme obilí, tak to musí být oves. Ostatní druhy obilí totiž způsobují zvěři nadýmání. Kaštany má zvěř ráda, ne však všechna. Pokud máme krmelec v oblasti, kde se vyskytuje daňčí zvěř, neměli bychom kaštanů dávat do krmelce příliš. Nadměrné množství kaštanů může totiž na daňky působit toxicky. Jelikož jsou daňci známí jako jedlíci, kteří hodně hltají, může větší množství kaštanů vést až k úhynu. Tuto potravu můžeme zvěři předkládat i na holou zem. Měli bychom však dávat pozor na povětrnostní vlivy. Proto dáváme potravy jen tolik, aby ji zvěř zkonzumovala do jednoho týdne. SŮL můžeme vidět téměř u každého krmelce. Obsahuje chlór a sodík, což jsou velice významné prvky pro zvěř. Kamenná sůl je k dostání v téměř každých chovatelských potřebách. Zde ji můžeme zakoupit, nebo můžeme zakoupit tzv. solnou pastu. Solná pasta má jednu nespornou výhodu. Nikdo ji neukradne. Namažeme ji na jakýkoliv kus dřeva, ideálně na mrtvý strom nebo pařez, kde vytvoří vrstvu, zatuhne a vydrží zde dlouho. Pokud máme doma dostatek jílu, můžeme jej také využít. Smícháme jíl s kuchyňskou solí. Poměr by měl být zhruba tři díly jílu ku jednomu dílu soli. Touto směsí vyplníme dutý pařez, ze kterého bude tuto směs, zvěř vyjídat. Jíl působí ve zvěři čistící funkci, což může být v současné době velmi důležité.

                Jakmile končíme s přikrmováním, což je začátkem jara, měli bychom místo, kam nám chodila zvěř v zimě odpočívat a najíst se, vydesinfikovat. Stačí vzít hrábě a vyhrabat starou potravu. Následně vysypeme místo vápnem a je hotovo. Nyní už stačí tvořit zásoby na další rok.

 

Autor: Radim Dvořák