Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Zahrada pro děti

04.07.2013 18:13

Dětské hřištěMáme velkou zahradu, dostatek prostoru a dokonce i neposedné malé dítě, které všude běhá? V tomto případě bychom měli zahradu přizpůsobit dítěti. Prvním krokem je odstranění prudce jedovatých rostlin. Například tisu, zlatého deště a podobně. Více o nebezpečných rostlinách se pak můžete dočíst v článcích Jedovaté dřeviny a byliny. Dalším krokem je odstranění nebezpečných hran, nebo kůlů, které jsou zbytečné. Pokud máme takto upravenou zahradu, můžeme se pustit do tvořivé činnosti.

Začít bychom měli pískovištěm, to by žádnému dítěti nemělo chybět. Na vytvoření pískoviště nám bude stačit starý trám, který nařežeme na čtyři stejně dlouhé díly a vytvoříme z něj čtverec, ten zapustíme do země a na dno vložíme igelit. Na igelitovou vložku nasypeme několik koleček písku, dokud nebude písku dostatečné množství. Inspirovat se můžeme i u firem, které vyrábí pískoviště .  Přerostlé křoví nebo přebytek stromů můžeme využít na tvorbu houpačky či zahradního domku. Větve ve tvaru „Y“ se hodí nejvíce. Výborně nesou další větve i bez použití hřebíků a provazů. Na houpačku stačí dva mladé stromy, které zapustíme hluboko do země, ořežeme a odkorníme tak, aby nám zbylo holé dřevo ve tvaru vidličky. Na ni položíme další rovnou větev a přivážeme k podpěře. Do vrchní větve navrtáme úchyty na lano s houpačkou a máme vyhráno. Pokud máme širší starý strom, za pomoci motorové pily z něj vytvoříme skluzavku. Stačí kmen rozříznout na půl a vytvořit drobné okraje. Důkladně ohoblujeme a skluzavka je hotová, pokud je málo funkční, stačí koupit kus plechu vystlat tuto plochu plechem. Ten nemusí být nijak příliš tvrdý, aby se nám lépe modeloval. Z větví také můžeme snadno vytvořit branky, ty dětem poslouží jako místo, do kterého se budou trefovat nejen balóny, ale i různými hračkami, poslouží také větším dětem při fotbalu. Branky by neměly být blízko u plotu, vyhnete se tím častým návštěvám sousedů. Plocha, která je rovná, vysypaná pískem, nebo ji tvoří udusaná hlína, je ideální na kuličky. Důlek vytvoříme jednoduše. Vytvoříme rýčem malou díru a vložíme do ní plechovku. Dokola udusáme. Nyní je hotové hřiště na kuličky. Později může sloužit při hře zvané petanque. Pokud máme děti už odrostlejší, měli bychom na větší travnatou plochu vložit nějakou atrakci, při které se děti zabaví. Ideální je stůl na stolní tenis, trampolína, nebo u betonového „plácku“ třeba basketbalový koš. Z ohebných větví, například z vrby můžeme vytvářet různé tunely a úkryty, které když začnou obrůstat mladými lístky, jsou pak i pěkným dekoračním prvkem zahrady.

                Díky těmto výtvorům se děti zabaví a budou v zahradě trávit hodně času aktivně. Tím budou rozvíjet své schopnosti a dovednosti, což se jim později v životě bude jistě hodit.

Autor: Radim Dvořák