Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Zahrada těsně před zimou

03.11.2013 12:22

Podzim na zahraděListopad je posledním měsícem, kdy se může stát, že se dostaneme na procházku a bude svítit slunce, my budeme oblečeni pouze do mikiny či svetru a do zad nám bude svítit slunce s příjemnými teplotami kolem 20°C. Také se může stát, že brzy napadne sníh a zemi zahalí krásně bílá sněhová pokrývka. My budeme muset začít topit naplno a na zahradu se už nedostaneme. Proto bychom se měli vrhnout na všechny práce, které musíme v tomto měsíci stihnout. Je to totiž pravděpodobně poslední šance, ze které můžeme něco vytěžit na příští rok.

  • OKRASNÁ ZAHRADA – pokud jsme neprovedli poslední sekání trávy a délka našeho zeleného koberce přesahuje 4 – 5 cm, provedeme je nyní. Při větší výšce nám totiž trávník začne chytat plíseň a bude hnít, na jaře tak budeme mít místo krásného hustého trávníku pouze hnědá kola, kde nám poroste tak akorát plevel. Na trávě by také nemělo být listí nebo poslední ovocné plody. Proto zahradu v každé volné chvíli hrabeme a nenecháváme listí zapadat sněhem. Z listí děláme hromady, které mohou sloužit jako zimní doupě pro ježky. Nádrže s vodou je třeba vyprázdnit, než nastanou tuhé mrazy. Nádoby by mohly popraskat. Proto provedeme poslední zálivku rostlin. Rostliny, které jsou choulostivější na změny teploty, přikryjeme listím nebo obložíme chvojím. Vysoké trávy nestříháme, pouze svážeme a necháme je tak přes zimu. Stromy, které mají tenké větve, svážeme, aby větve nepraskaly pod tíhou sněhu. Zazimováváme rododendrony.Na okrasné skalce redukujeme rostliny, aby nám nepřerostly. Někdy stačí řez, někdy je třeba sáhnout k likvidaci nebo přesazení. Choulostivé trvalky přikryjeme, aby nám neumrzly.
  • ROSTLINY NEPŘEZIMUJÍCÍ – kaktusy připravíme na období klidu. Zaprášené pokojové či balkonové rostliny umyjeme a zazimujeme. Díky vyšší teplotě mohou být pokojové rostliny napadeny škůdci; nejúčinnější je prevence. Dále můžeme začít s roubováním, je ideální čas.
  • UŽITKOVÁ ZAHRADA – nahnilé nebo seschlé plody otrháme či shrabeme a uklidíme na kompost. Sklízíme kořenovou zeleninu a uskladníme ji na tmavém chladném místě. Ideálně do přepravky vysypané pískem. Zahradu poryjeme. Tím ji provzdušníme. Na jaře nám slehne a bude připravená a prokypřená. Plodinám se zde bude dařit. Zahrádku pak můžeme posypat uzrálým kompostem. Můžeme použít i minerální zahradní hnojiva Zemina pak bude mít dostatek živin.

Jelikož se také blíží nepříjemné počasí, které nás může překvapit ranními i celodenními mrazy, je dobré se na to připravit. Proto si také připravujeme materiál na posyp, ten dokáže zabránit nejednomu pádu a v lepším případě naraženým částem našeho těla.

 

Autor: Radim Dvořák