Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Zahrada v březnu

22.03.2013 12:56

Zahrada v březnuPo dlouhé proměnlivé zimě můžeme sledovat, jak nás opouští sníh. Ze záhonů slézá snad poslední letošní sněhová nadílka. Zpod sněhu začínají vylézat první kvetoucí rostlinky našich zahrad, bíle zbarvené sněženky a pastelově růžové krokusy. Toto vše je pro nás impuls k tomu, abychom neusnuli na vavřínech. Zahradu je po zimě potřeba zkontrolovat, opravit, záhon prokypřit, pohnojit, stromy potřebují prořezat, keře taktéž.

Pokud jsme se za celou zimu nedostali k opravě nářadí, měli bychom rychle začít. Kdo není připraven, bojovat bude dlouho. Musíme tedy co nejrychleji udělat pořádek v kůlně, spravit zpřelámaná topůrka, násady od hrábí a rýčů. Násady připevnit tak, aby se neviklaly a nevypadávaly. Pokud máme v pořádku nářadí, jsme z části připraveni. Jelikož je v březnu po zimě na zahradě mokro, je třeba se na to nachystat. Vyšší obuv či holínky jsou nám dobrým pomocníkem a bez kvalitních pracovních rukavic se v tomto období také neobejdeme. Co vše na práci budeme potřebovat?

Rukavice, hrábě, sekyrku, koš na plevel, pilku na dřevo

Přijdeme-li k záhonu po zimě, mohou nastat dvě situace. Jelikož jsme pečliví, na podzim jsme záhon nachystali, poryli a nyní máme krásně prokypřenou hlínu, nachystanou na vysazování. Pokud jsme tuto činnost na podzim nestihli, první, co nás nyní čeká, je porytí celého záhonku. Pokud máme záhon porytý, je potřeba jej hráběmi srovnat. Na svrchní část půdy nasypeme čerstvou kvalitní půdu. Ideálně se k tomuto účelu hodí hlína, která nám přes rok vznikala na kompostu. Lehce ji promísíme s hlínou na záhonu, tím ornici provzdušníme, pohnojíme a do půdy vneseme důležité prvky. Následně se vrhneme do vytrhání plevele, pokud tuto činnost stihneme v ten správný čas než se plevel rozroste, budeme mít během roku poloviční práci s vytrháváním. Nyní máme nachystaný celý zeleninový záhon.

Pokud na tomto záhonu už pěstujeme jahodník, je třeba se i jemu po zimě věnovat. Hned na začátku je potřeba otrhat všechny odumřelé zbytky rostlin. Je to důležité hned z několika důvodů. Tyto odumřelé listy bývají přenašeči plísňových a jiných onemocnění, které nám mohou dosti znepříjemnit pěstování jahod. Dále se nám díky těmto zbytkům stává z jahodového záhonu nepropustná džungle, pod kterou je stále vlhko a toto prostředí výborně svědčí škůdcům, jako jsou nepříliš oblíbení slimáci. Pokud jsme oschlé listy otrhali, stačí jen rostlinky, které byly vytaženy mrazem zasunout zpět do hlíny a pohnojit. Ideální je hnojivo pro jahody a drobné ovoce.

Nyní máme nachystán záhon a upravený jahodník, který by nám v létě měl přinést krásné červené jahody. Dále jsme provedli revizi nářadí a nyní už nás tato nepříjemnost nebude zdržovat.

 

 

© RG. - Fotolia.com Autor: Radim Dvořák