Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Zahrada v srpnu

22.08.2013 14:07

ZahradaSrpen se nám chýlí ke konci. Počasí nám to dává jasně najevo. Proměnlivost počasí signalizuje, že se blíží podzim. Právě poslední srpnový víkend je ideální dobou, kdy bychom si měli zkontrolovat všechny úkony, které jsme tento měsíc měli stihnout. Pokud jsou tu nějaké práce, které jsme nestihly, tak je nyní nejvyšší čas se do nich pustit. A co že jsme všechno měli za tento prázdninový měsíc stihnout?

  • Trávník v tomto horkém měsíci dostatečně zalíváme, aby nám neschnul. Zavlažování provádíme především v ranních nebo podvečerních hodinách. Přes poledne působí voda na trávě jako lupa a trávník je tak vystaven několikanásobně vyšším teplotám. Zároveň trávník pomalu přestáváme hnojit. Pomalu jej totiž připravujeme na zimu. V polovině měsíce trávník hnojíme naposledy.
  • Rez hrušňová je nepříjemným společníkem na zahradě. Proto se pomalu vybavujeme postřiky, které tak zabrání zničení úrody v dalším období sklizně. Letošní úrodu už neochráníme. Tak se budeme muset spokojit s takovou, jaká je.
  • V srpnu také vyséváme některé druhy zeleniny. Mladé listy pak můžeme sklízet už v říjnu. Vyséváme především druhy jako je, špenát, černý kořen, některé druhy salátů a ředkvičky. Také můžeme zasadit například ozimou cibuli, kterou budeme sklízet až příští rok na jaře.
  • Také bychom se měli věnovat cibulovinám. Vysazujeme jarní cibuloviny jako je sněženka, bledule a krokusy. Vysazujeme také podzimní cibulky jako je například podzimní šafrán, brambořík a ocún.
  • V srpnu se také věnujeme sklizni. Především rajčata, papriky a podobně, sklízíme ve velkém. Rostliny rajčat také musíme zastřihávat, aby nám nepřerostly a nevysilovaly zbytečně rostlinu. Dále likvidujeme nové květy na těchto rostlinách. Ty také vysilují rostlinu a ta pak nemá dostatečnou sílu se věnovat dozrání plody. Květy vykvetlé nyní už rostlina v chutná rajčata nepromění.
  • Prostříháváme angrešty. Ty, které napadlo padlí americké, likvidujeme a okamžitě pálíme. Zachráníme tak aspoň část úrody v příštím roce.
  • Po sklizni také prořezáváme ovocné dřeviny. Tím dosáhneme většího prosvětlení koruny a v následném roce tak budou plodit větší a chutnější plody.
  • Opakujeme stříhání živých plotů, které nám přes prázdniny a období dovolených trošku přerostly a ztratily tvar. Okrasné dřeviny můžeme množit, ovocné pak roubovat.

Pokud máme všechny tyto úkoly za sebou, můžeme si s klidem užívat posledního slunečného srpnového víkendu. Pokud ne, měli bychom se na chybějící úkony vrhnout hned, aby ná zbylo aspoň trochu času na relaxování.

 

Autor: Radim Dvořák © Jürgen Fälchle - Fotolia.com https://www.rajcata.com/