Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Zahrádkáři obhospodařují o polovinu méně půdy než před 20 lety

09.01.2012 12:46

Zahrádkáři v Česku zejména vzhledem k restitucím a vrácení půdy původním majitelům v uplynulých dvaceti letech přišli přibližně o polovinu půdy, na níž měli své zahrádky. Zahrádkaření zůstává doménou starších lidí; běžnému zahrádkáři nebývá méně než 40 let. Počet zahrádkářů sice výrazně poklesl, pěstovat si vlastní kvalitní zeleninu se však nyní podle nich stále více dostává do módy.
Český zahrádkářský svaz obhospodařuje asi 15.000 hektarů zemědělské půdy. Před dvaceti lety byla výměra obhospodařované půdy minimálně dvojnásobná.
Před rokem 1989 registroval ČZS rekordních 460.000 členů. Řada jeho základních organizací však již zanikla; nyní má zahrádkářský svaz asi 170.000 členů. Asi dvě třetiny členů svazu má pronajaty zahrádky v zahrádkářských koloniích; zbývající třetina obdělává vlastní zahrádky u svých rodinných domů, což je dobrá zpráva pro okrasná zahradnictví
Odborná úroveň českých zahrádkářů je oproti jejich kolegům v ostatních evropských zemích velmi vysoká. Řada zahrádkářských kolonií sice zanikla, vznikají však nové. Loni jednu z nich založili například zahrádkáři v pražských Dolních Chabrech; založení další se plánuje v někdejším ovocném sadu mezi Horoměřicemi a Lysolajemi u Prahy. Přesný počet kolonií v minulosti ani současnosti však ČZS neregistruje.
Vydáním nové publikace si vedení ČZS připomíná 55. let od založení organizace, která spojila do jediného subjektu všechna česká tehdy existující zahrádkářská