Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Zahradní bazén nemusí být koulí na noze

20.06.2014 20:39

Blíží se léto, prázdniny a čas dovolených. Možná že už teď s předstihem přemýšlíte o tom, jak doma na zahradě zabavit děti nebo vnoučata tak, aby se v parném létě nenudily. Napadlo Vás, jestli by je nemohlo bavit koupání, doma, bez mačkání se na koupališti? Řešení je docela snadné, bazén na zahradě je možném pořídit docela snadno, bez velkých nervů a investic. Kde je psáno, že bazén musí být v zemi. Co pořídit bazén nadzemní ?
Česká republika je zemí ve středu Evropy, a moře jí prostě chybí. Zřejmě i proto se Češi stali jednou z evropských bazénových velmocí, a nějaký bazén najdete skoro na každé zahradě. Když se však ptáte majitelů, jak často se v takovém bazénu koupou, dostanete docela vyhýbavé odpovědi. Důvod je jasný – málo kdo přizná, že velká investice spojená s budováním zapuštěného bazénu nebyla si tak úplně účelná, a že takové jedno vykoupání celkem hravě překračuje cenu lastminute dovolené u Středozemního moře . Cenu zaušteného bazénu totiž zdaleka netvoří jen samotný bazén. Připočítejte cenu stavebních prací – výkopu, armované železobetonové vany a technologické šachty pro filtraci  a dalších prací. Nezapomínejte ani na provozní náklady – to, že bazén používáte 3 měsíce v roce nic neznamená. Přeci nebudete chtít, aby Vám bazén zarostl řasami třeba v září – kdo by se na to koukal. A tak filtrace běží dále, čerpadla spotřebovávají elektřinu, sem tam nějaká bazénová chemie, stačí jen udělat součet ….

Řešení, jak se přes leto vykoupat a po zbytek roku využívat zahradu se přímo nabízí - jsou to bazény Marimex. Pro jeho stavbu potřebujete jen jediné - rovnou plochu - třeba kus trávníku, zámkovou dlažbu před garáží, nebo jinou nevyužívanou část zahrady. Zapomeňte na výkopy, betonování  a jiné komplikace. Chcete se prostě koupat v létě, na tom samém místě na podzim hrát s dětmi kopanou. Postavte si bazén sami, a je to docela snadné, zabere to necelé odpoledne. Rozhodně ho budete napouštet déle, nežli jej budete stavět. Na trhu už jsou k dispozici nejen kruhové samonosné typy bazénu, ale i obdelníkové bazény o délce kolem 10 metrů. A v takovém bazénu už se plavat dá. Přemýšlíte o dárku za dobré vysvědčení? Nafukovací bazény  nemusí stát statisíce, pořídíte je o dost levněji .....