Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Zahradní gril

15.06.2013 16:41

Zahradní grilNastal čas, kdy nás začínají dusit teplotní rekordy nebo jen nadměrná vedra. I v noci už se otepluje a proto je ideální čas na podvečerní grilování. Často se stane, že gril je po zimě nepoužitelný, proto si chceme pořídit nový. Pro kutily nastává příležitost si gril vytvořit. Možností je několik. Měli bychom však mít na paměti, že gril musí být z materiálu, který bude odolávat vysokým teplotám.

  • Jedna z možností je využití plechu. Pokud se nám na půdě nebo na zahradě povaluje plechová krabice o rozměrech grilu, máme z velké části vyhráno. Stačí jen připevnit nohy a vytvořit rošt, ten je však lepší koupit. Další možností je žulová deska. Není nejlevnější záležitostí, po nahřání však vydrží dlouhou dobu teplá. Pokud máme jen rošt, stačí rošt položit na horní část a zespodu zatopit. Ideální je dvojité dno, které udrží žár; pokud na uhlí bude proudit vzduch i ze spodu, bude se rychleji a rovnoměrně prohřívat.
  • Další možností je kamenný gril. Na to stačí pouze dostatek betonu, kameny a dvě větší dlaždice. Prvně musíme vybrat místo, kde gril postavíme, takovýto gril je totiž nepřenosný. Následně vytvoříme obložení na dva sloupky, do těch postupně lijeme beton, který prokládáme kamením (hlavně z vnějších stran). Než sloupky ztuhnou, vložíme na ně železné tyče nebo desku tak, aby se do betonu zaryla. Necháme ztuhnout. Na železnou desku položíme dvě kachle, na kterých vytvoříme bednění, které chybí jen z jedné strany. Bednění děláme vysoké okolo 7cm. Opět vylijeme beton a vložíme větší množství kamenů. Do neztvrdlého betonu zapíchneme kolmo dvě tyčky do stran a dvě do zadní části. Na tyto tyče upevníme (přivaříme) háčky, na které zavěsíme rošt.
  • Pokud se na vyýstavbu vlastního grilů kutilsy necítíme, je možné sáhnout po některém z renomovaných výrobců - spolehlivé jsou grily značky Campingaz, a velmi oblíbené jsou i grily Weber, i když ty jsou poněkud vyšší cenová kategorie

Využít můžeme různé materiály, které odolávají žáru. V tomto oboru můžeme pustit uzdu fantazii. Vytvoříme tak jedinečný gril, který má mnohem větší životnost než kupované grily. Nyní už jen stačí nakoupit dostatek uhlí a nějaké maso či klobásu. Můžeme začít grilovat.

Autor: Radim Dvořák