Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Zahradní jezírko v červenci

22.07.2013 20:53

řasy v jezírkuV červenci nastává období, kdy většina lidí míří k moři nebo do jiných oblastí. Především za účelem dovolené, na které hledáme odpočinek. Relaxační účinky si však můžeme vychutnat také na zahradě. Krásná zákoutí, která nám může zahrada nabídnout lze snadno využít k odpočinku, v těchto koutech se dobře odpočívá a čerpá životní síla. Nejvíce uklidňujícím prvkem je voda. Kapky dopadající na vodní hladinu působí uklidňujícím dojmem a zároveň je tekoucí voda v zahradě prvkem, který zahradě prospívá. Nejenže zvyšuje potřebnou vlhkost, ale také likviduje alergeny. V červenci zahradní jezírka krásně rozkvetou. Hladiny zdobí květy vodních lilií, okolo jezírka nám krásně rozkvetla vrbina nebo kyprej. Na hladinu se začíná vynořovat řezan, který brzy vykvete.

                Bohužel v těchto teplých měsících mohou hladinu jezírka zamořit vodní řasy. Ty jsou nepřítelem každého, kdo si pořídí na zahradu vodní plochu. Řasy se rozrůstají díky přebytku živin, které se v jezírku nacházejí. Proto bychom měli nechat jezírko pěkně obrůst. Čím více rostlin zde bude, tím více živin budou potřebovat pro svůj růst. Pro řasy nezbudou žádné, proto nebudou moci růst. Pokud se nám řasa přemnoží, vytahujeme ji hráběmi z hladiny. Řasu necháme nějakou dobu (aspoň půl dne) vedle jezírka, vodní živočichové, kteří se v ní ukrývají se tak budou moci vrátit zpět do vodní nádrže. Následně ji odneseme na kompost, nebo ji vložíme okolo rostlin, které trpí nedostatkem vody. Řasa kolem rostliny bude chránit půdu před vyschnutím a časem se přemění na živiny. Někdy se také proti řasám používá rašelina. Tu přidáme do vody, tím zvýšíme kyselost, která řasám vadí. Musíme však dávat pozor na rostliny. Kyselejší prostřed může rostlinám vadit a mohou uhynout. To samé platí pro ryby a jiné vodní živočichy.

                Další prací v červenci, kterou můžeme u jezírka podniknout je čištění břehů. Přerůstající rostliny seřízneme a také vyčistíme chodníčky a cestičky kolem jezírka. U vodní hladiny odstřihneme všechny suché listy. U kosatců odstřihneme odkvetlé květy. Pokud to neuděláme, začnou se tvořit semena, která rostlinu vysilují. Vytrháme plevel z málo udržovaných částí jezírka. Odkvetlé květy leknínů odstřiháváme a odnášíme na kompost. Odumřelé části ve vodě se rozkládají a dodávají živiny. Moc živin, moc řas. Dále se můžeme věnovat úpravám v kaskádových přepadech nebo zpevnění kamenných břehů. Jakmile je vše hotovo, můžeme si vychutnat měsíční relax u jezírka.

 

Autor: Radim Dvořák