Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 637
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8426


Zahradní vřesoviště

30.10.2013 16:13

VřesyKoncem října je v plném proudu sázení; sázíme rostliny, keře i stromy. Ideálními podmínkami pro výsadbu jsou bezvětří a polojasno až zamračeno. V takovémto počasí rostlinám, které sázíme, téměř neosychají kořínky a my tak nemusíme mít tolik naspěch. Zároveň také musíme zasazené rostliny dobře zalít, pak budou dobře prosperovat. V současné době můžeme na pultech téměř každého obchodu, který se aspoň okrajově zabývá zahradou, vidět krásně rozkvetlé vřesy. Je tedy ideální období na tvorbu zahradního vřesoviště.

                Vřesoviště si můžeme založit téměř na jakékoliv zahradě, ať už je rovná jako placka, nebo svažitá. Měli bychom se však snažit, aby mělo vřesoviště aspoň trochu nepravidelný tvar. Vypadá tak přírodněji. Co se týče místa na zahradě. Pokud chceme založit vřesoviště, budeme potřebovat plochu, která je trvale osluněná. Maximálně část dne v polostínu. Co se týče půdy, rostliny, které zde rostou, nemají rády vápenatou půdu. Potřebují kyselou lehkou půdu, která je dostatečně propustná. Pokud máme vápenatou nebo jílovitou půdu, tak ji musíme minimálně 40 cm odkopat a vyplnit směsí rašeliny, písku a borové hrabanky.

  • Ideální směsí do vřesoviště je směs rašeliny, borové hrabanky a hrubšího písku.

Jakmile máme připravenou půdu, můžeme se pustit do práce. Nakoupíme rostliny a můžeme sázet. Měli bychom však mít na paměti, že se rostliny rozrostou. Proto mezi nimi necháváme dostatek prostoru. Tyto prostory nebo cestičky, které zde budou následně vznikat, vysypeme mulčovací kůrou. Ta udrží dostatečnou vlhkost v půdě a také zabrání šíření plevele. V dalších letech je pak s rašeliništěm jen minimální péče. Stačí pouze zastříhat vřesy, což následuje po odkvětu. Tím docílíme hustých keříků, které nám v zimě nezmrznou. Abychom měli správné rašeliniště, nesázíme jen vřes. Vřes je jen jednou rostlinou z mnoha, které v rašeliništi rostou. Patří sem i azalky pěnišníky, dabécie, vřesovce. Ze stromků pak dřín, jalovec, zakrslé jehličnany, borovice kleč. Pro doplnění pak můžeme jako dekoraci vkládat staré kořeny, kameny a podobně.

Vřesoviště také potřebuje dostatek vody, převážně v letních měsících je potřeba jej zalévat. Ideální je voda dešťová. Příliš mnoho vápníku má pak studniční voda a dalších škodlivých látek pro rostliny i voda užitková.

 

Autor: Radim Dvořák více na https://cs.wikipedia.org/