Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 622
79%

Ne, nenavštěvuji 1 780
21%

Celkový počet hlasů: 8402


Zazimování zahradní techniky

01.12.2013 16:16

Nádrže na voduTeploty v listopadu se blíží nule a my tak máme stále méně času na práci venku. Proto bychom se měli na zahradu vydat pokaždé, kdy máme aspoň trochu času. Měli bychom se věnovat zazimování strojů a nářadí, dokud je čas a my nemusíme venku úplně mrznout.

  • Rotavátor – jakmile naposledy tento stroj použijeme, hned se pustíme do údržby. Pokud jej necháme nevyčištěný dlouho stát, můžeme mít problémy s mytím nožů. Na těch zaschne hlína a ta se velmi těžko odstraňuje. Proto se na tento úkol vrhneme ihned po poslední „dřině“. Začneme s čištěním nožů. To můžeme provádět plochým šroubovákem nebo kovovou stěrkou. Následně drhneme kartáčem. Dále zkontrolujeme svíčku. Pokud je v pořádku, jen ji očistíme a vrátíme. Pokud ne, koupíme novou. Tu bychom měli mít vždy aspoň jednu do zásoby. Vyčerpáme ze stroje palivo. To by zde nemělo přes zimu stát. Rychle se mu zhoršují vlastnosti a na jaře pak může být velmi znehodnocené a mohou nastat problémy při startování. Následně celý rotavátor otřeme vlhkým hadrem a necháme oschnout. Nakonec ho uskladníme v normální poloze v místnosti, kde není příliš prachu a vlhko.
  • Hydranty a hadice – na zimu nemusíme pouze uskladňovat stroje. Měli bychom se postarat i o zavlažovací systémy. Z hadic vypustíme vodu a hadice sklidíme, aby neležely na mrazu pod sněhovou pokrývkou. Tím se zhoršují vlastnosti materiálu, ze kterých jsou hadice vyráběny. Následně zazimujeme i hydranty, z těch také vypustíme vodu. Tyto zahradní spotřebiče můžeme pro prodloužení životnosti natřít glycerinem. Zahradní náčiní pak uskladníme na suché místo. Vodu bychom také měli vypustit z hadice, která nám pohání vodu v jezírku. Ta by v zimě mohla zamrznout a popraskat. Vodu vypustíme i z vestavěného zavlažovacího systému; zde by mohla při zamrznutí nastat velká škoda.
  • Rýče, lopaty, hrábě a další nářadí pro manuální práci bychom také měli uskladnit. Dřevěná topůrka na sněhu mohou hnít a plesnivět, kovové násady rezavět. Proto je uskladníme na suchém místě. Než je však uskladníme, očistíme kovové násady. Ty by neměly být špinavé od bláta, trávy nebo jiných nečistot. Tyto nečistoty způsobují korozi. Topůrka také očistíme mokrým hadrem, popřípadě kartáčem a necháme uschnout. Pokud je zapotřebí, dotáhneme šrouby, které spojují násady s topůrky. Následně uskladníme do místa, které máme pro nářadí vyklizeno.

Nyní máme většinu nářadí, strojů a ostatních spotřebičů zazimovánu. Můžeme si dát pauzu a chystat se na další nezbytné úkoly, které nás před „pravou“ zimou čekají.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia