Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Zelená zahrada v zimě

24.01.2014 11:35

Buxus Zima se konečně ukázala i v České republice. Sníh a mráz nám teď dělá radost celé krátké dny a dlouhé noci. Sníh už je snad na celém území České republiky. Naše zahrádka pod sněhem také nemusí být nudná. Většina zahrádkářů chce mít pokrytou zahradu sněhem, všechno zelené totiž zhnědlo. Pokud si správně vybereme rostliny do zahrady, může se nám zelenat i v zimě. Pokud máme na zahradě většinu stromů opadavých, rostlin, které se na zimu schovají, nemusí to znamenat, že je všechny zlikvidujeme a nahradíme stálezelenými. Ideálním řešením je doplnění. Zahrada tak bude útulná v každém ročním období. Výsadbu těchto rostlin necháme na jaro. Již teď je ale ideální doba, kdy bychom si měli rozmyslet, kam jakou rostlinu zasadíme.

                Ze stromů patří mezi neopadavé většina jehličnanů. Proto si můžeme zkrášlit zahradu jedlí naší nebo třeba korejskou, borovicí nebo smrčkem. Krásný je v zimě i jalovec a jeho kultivary. Pokud potřebujeme doplnit zahradu něčím menším, měli bychom se porozhlédnout spíše po keřích. Krásnou dekoraci tvoří různé druhy brslenu. Svými barevnými plody nám zahradu rozzáří. Dále můžeme využít zimostráz - buxus. Tento keř je velmi dekorativní, lze z něj vypěstovat spoustu tvarů, za pomoci zahradnických nůžek můžeme z tohoto keře vytvarovat téměř cokoliv. Uchytí se téměř všude a v zimě dodá naší zahradě příjemný nádech svým tvarem a svěžími zelenými lístky. Dále lze využít krásnou bobkovišeň, která má několik druhů, které se liší barvami květů. Pozor na tyto dva zástupce, oba jsou jedovaté, proto se nedoporučují tyto rostliny sázet do zahrad, kde tráví většinu času děti. Stejně na tom je i jedovatý, ale krásný v zimě i v létě, tis. Stále zelený nám vydrží i rododendron. Další zelený keř, ptačí zob, je pro člověka nejedlý; to však neplatí pro ptáky, kteří se na naší zahradě usadí. Proto vysazením tohoto keře uděláme radost nejen nám, ale i ptačím návštěvníkům. Podobně jsou na tom jeřáby, ty sice na zimu listí shodí, zůstanou na nich však krásně červené bobulky zvané jeřabiny. Podobné bobulky jako u jeřabin nalezneme na krásném skalníku, hlohyni. Malé pěkné listy s bobulkami i trním, to je dřišťál; ten můžeme sehnat v mnoha barvách, od zelené až po vínovou. Pokud potřebujeme ještě něco menšího, nebojme se použít rašelinu. Do té pak můžeme zasadit krásné rostliny vyšších nadmořských výšek. Vřes, vřesovec, borůvka nebo brusinka - ty nám poslouží jako krásně zelený podrost, díky kterému bude v zimě vše perfektní.

 

Autor: Radim Dvořák