Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Zelené hnojení

12.08.2015 18:04

Zelené hnojení se dříve využívalo hojně. V posledních letech však téměř vymizelo. Nyní se pomalu vrací. Využít jej může každý, kdo má volný kousek záhonu. Toto hnojení má samé výhody. Na nevýhodu nenarazíme. Jednou z největších výhod je cena. Na rozdíl od ostatních hnojiv je to velice levný způsob, jak obohatit půdu o živiny. Ve zkratce se jedná o druhy rostlin, které jsou bohaté na živiny. Ty se nechají vykvést a následně se posečou a zapraví do půdy.

VÝHODY – Zelené hnojení je levné, což je v současné době nesporná výhoda oproti předraženým hnojivům v hypermarketech. Rostliny prokoření půdu, tím ji prokypří. Kořínky zároveň vyživují půdu. Ty nejdrobnější zanikají již po několika desítkách minut a nahrazují je nové. Ty odumřelé jsou pak potravou pro půdní organismy. Ty pak přispívají ke tvorbě humózní složky půdy a tím vzniká kvalitnější a úrodnější půda. V horkých letních měsících tvoří tyto rostliny kryt půdy. Ta se pak tolik nevysušuje. Zelené hnojení dále chrání půdu proti erozi a to nejen vodní, ale i větrné. Na volných políčkách často bývá problém s plevelem, po zasazení zeleného hnojiva tento problém vymizí. Jedná se totiž o bujně rostoucí druhy rostlin. Plevel tak nemá prostor pro růst. Po vysazení rostlin také poskytneme potravu pro čmeláky a včely, přilákáme do zahrady také krásné motýly. Prakticky je tento postup podobný kompostování , jen není tak intenzitvní

                JAKÉ DRUHY ZASADIT? Měsíček lékařský. Krásně kvetoucí rostlinka. Je známý jako léčivka. V půdě pomáhá proti háďátkům. Rostliny jako bob polní, peluška, lupina, hrachor nebo vikve dodají půdě dostatek dusíku. Tyto rostliny také dobře prokypří půdu i do hloubky. Vyznačují se kulovitým kořenem, který dorůstá do velkých hloubek a tak provzdušní půdu i ve větších hloubkách. Řepka nebo hořčice rostou rychle a vytvářejí velké množství hmoty, která dodá půdě dostatek živin. Jelikož rostou rychle a ve velkém množství, jejich časté pěstování by mohlo půdu unavit. Jednou z nejhezčích je svazenka vratičolistá. Roste rychle, sekat ji můžeme už za 7 týdnů a má krásné modré květy, které zahradu probarví.

                Zelené hnojení bychom měli vyset do konce srpna, abychom jej stihli do zimy zapravit do půdy. Tyto rostliny přežijí i první mrazíky. Do půdy je zapravíme rýčem. Musíme dávat pozor, aby nám neodkvetly. Po odkvětu vzniknou semena, která by pak mohla v půdě klíčit, což by už bylo na škodu. Zároveň květy obsahují spoustu živin, které půdě prospějí. Sečeme tedy vykvetlé rostliny a ihned zapravíme, zaoráme nebo zaryjeme. Některé druhy slouží jako potrava pro motýly, můžeme je nechat kvést déle. Na jaře můžeme zaset druhy jako je oves, bob či vikev, dobře se zde pěstuje paprika nebo rajčata. Svazenku, pohanku, hořčici, řepku můžeme zaset i v létě, na ní pak můžeme zasadit fazole, špenát, mangold nebo salát.

Autor: Radim Dvořák© Ichbins11 - Fotolia.com