Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Zelenina v srpnu

15.08.2015 18:07

 ZeleninaV srpnu se blíží léto ke konci. Sázet na zeleninový záhon však můžeme i v tomto měsíci. Přes léto jsme sklidili první úrodu. Nyní máme několik možností, co se záhonem uděláme. Buďto jej necháme odpočinout a připravíme na další sezónu, nebo ještě letos zasadíme a na podzimu budeme sklízet. Nemůžeme však sázet všechny druhy. Sázíme pouze zeleninu s krátkou vegetační dobou.

  • ŘEDKVIČKY – ideální doba pro výsev je srpen. Nyní se jim bude výtečně dařit.
  • BRUKEV ŘEPÁK VODNICE – dříve často využívaná jako náhražka brambor nebo kedluben. Dnes již téměř neznámá zelenina.  Naroste do října a je vhodná na skladování. Využít lze bulvu, která se dá jíst za syrova nebo tepelně upravená. Stejně tak lze využít i listy.
  • CIBULE – ta má čas do půlky srpna. Později zasazená cibule už nemusí vyklíčit.
  • ŠPENÁT – tato listová zelenina má krátkou vegetační dobu, při vysetí v srpnu můžeme výborné lístky sklízet říjnu. Pokud přijdou první mrazíky, většinou je přečká bez úhony.
  • MANGOLD -  podobný špenátu, má stejné vlastnosti, ale jinou chuť. Proto jej sázíme obdobně jako špenát.
  • SALÁT – některé druhy přezimují a tak si na jaře vychutnáme čerstvý salát přímo ze zahrady. Jsou i takové, které mají krátkou vegetační dobu a vyrostou i letos. Nebudou už tak husté, jak ty jarní. Do zimy sklidíme polníček.
  • ČERNÝ KOŘEN – známý jako hadí mord španělský. Dnes téměř neznámá zelenina. Jedná se o velmi zdravou zeleninu, kdy užitkovou část tvoří kořen. Využívají jej diabetici, často jej nalezneme také v redukčních dietách. Konzumovat jej můžeme zasyrova v salátech nebo jako chřest, vařený a přelitý různými omáčkami. Mladé výhonky lze využít jako špenát, starší kořeny jsou také výtečné jako obalované řízky.

Jakmile zasejeme tyto druhy zeleniny, můžeme si být jisti, že budeme mít zdravý podzim. Musíme však v tomto suchém roce dávat pozor na zaschnutí semen. Pro lepší vyklíčení vyhloubíme hlubší řádek, ten vysypeme pilinami, nebo rašelinným substrátem. Na tuto vrstvu vložíme semínka a posypeme opět substrátem nebo pilinami. Pak zasypeme hlínou a zalijeme. U semen se bude déle držet vyšší vlhkost, což jsou ideální podmínky pro klíčení semen zeleniny.

 

Autor: Radim Dvořák© troyka - Fotolia.com