Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Žirovnický zámek zaplnily tisíce lilií

19.11.2010 14:42

Tisíce rozkvetlých lilií mohli obdivovat návštěvníci 103. výstavy Zahrada Vysočiny na zámku v Žirovnici na Pelhřimovsku, která začala 10.července. Na výstavě se představilo 25 předních pěstitelů těchto květin z Česka, Slovenska a Polska. Přivezli mnoho novinek. Lidé si během čtyřdenní výstavy mohli nakoupit výpěstky a nechat si poradit od odborníků.
V prostorách zámku a v zámeckém špýcharu bylo vidět kolem 300 odrůd lilií. Těmto květinám se Zahrada Vysočiny věnuje každým druhým rokem. Lilie prožívají celosvětový boom i po dvou letech je zde vidět všechno úplně nové, co bylo mezitím vyšlechtěno v Americe a Holandsku.
Milovníky lilií jistě zaujmou i denivky, trvalky, které se liliím výrazně podobají. Do Žirovnice bylo dovezeno přes 100 odrůd. Expozice je dále doplněna růžemi, orchidejemi, sukulenty a masožravými rostlinami. Žirovnickým zahrádkářům letos přípravu výstavy ztížilo červnové krupobití. Výstava tím ale nakonec neutrpěla, protože se podařilo sehnat květy od jiných pěstitelů.
Zahrada Vysočiny patří mezi tři největší akce tohoto druhu v Česku. V Žirovnici se zahrádkářské výstavy konají pravidelně přes 40 let, v poslední době je navštěvují tisíce lidí.