Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Aloe

07.08.2013 17:56

Aloe Rostliny pocházející z tohoto rodu jsou jednoděložné. Všechny mají rády sušší prostředí. Většina druhů je tvořena silnými masitými listy, které tvoří růžici. Původem pocházejí z Afriky, dále se vyskytují na Madagaskaru nebo Arabském poloostrově. Aloe jsou součástí tradiční medicíny spousty zemí. Často se s těmito léčivými rostlinami setkáme v Číně, Japonsku, Africe a to především na jihu, v Indii nebo třeba na Jamajce. Tato rostlina obsahuje téměř 300 druhů rostlin. Využití aloe není jen v medicíně. Můžeme se s ní setkat také v průmyslu oděvnickém a také v kosmetice. Z druhu Aloe perfoliata se vyrábí textilní surovina, tzv. mauricijské konopí. Jako okrasné druhy se často pěstují Aloe variegata a Aloe arborescens. Nejznámější a nejvíce využívanou rostlinou z tohoto rodu je však Aloe vera neboli aloe pravá. Listy této rostliny obsahují gel, který má spoustu blahodárných účinků. Je vědecky dokázáno, že má pozitivní účinky při léčbě nádorových onemocnění. Pozitivně působí při léčbě mykóz, při překyselení žaludku, cukrovce, tuberkulóze, také mírní postup rakoviny. Ani tato výjimečně léčivá rostlina se nemůže používat příliš často. Nadměrné užívání může způsobit, že některé látky se stanou tělu toxickými. Aloe je plná vitamínů A, B, C, E. Dále obsahuje steroidy, minerály, aminokyseliny, polysacharidy a další.

  • Aloe vera má nejvyšší obsah biologicky aktivních látek, proto je nejvíce využívána ve farmaceutickém průmyslu.

Jak tuto rostlinu pěstovat? Nejdříve najdeme vhodné místo. Tato rostlina nemá příliš ráda průvan. Potřebuje dostatek slunce. Jakmile máme takovéto místo určeno, máme z půlky vyhráno. Na tomto místě vykopeme dostatečně hlubokou a širokou jámu. Aspoň 0,5 x 0,5m, do této díry nasypeme směs hlíny s pískem, kde převažuje písek. Do této směsi zasadíme aloe. Následně zalijeme, aby aloe lépe zakořenila. Dále si se zálivkou nemusíme dělat starosti, aloe má totiž ráda sucho. Tyto rostliny není nutné ani přihnojovat, pokud ale budeme chtít použít hnojivo, tak hnojivo minerální. S mrazem si také nemusíme dělat starosti, tato rostlina je ve své domovině na mrazy zvyklá a určitě nám nezmrzne. Tuto rostlinu můžeme pěstovat i v květináčích. Nikdy ale nebude mít tak účinné látky jako volně rostoucí. Pokud pěstujeme aloi pravou venku, ideální jsou nadmořské výšky nad 800m. Sklízí se listy stáří dvou let a sklizeň by měla probíhat především ručně, tím dosáhneme dobrého dorůstání listů.

Při využívání si musíme dávat pozor na to, co užíváme. U aloe se využívá dužina, která má blahodárné účinky. Samotné listy obsahují aloin, což je projímavá látka, dále obsahují latex, který by mohl způsobit zažívací problémy.

Autor: Radim Dvořák© luchshen - Fotolia.com