Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 622
79%

Ne, nenavštěvuji 1 780
21%

Celkový počet hlasů: 8402


Bambusová zahrada

02.07.2013 18:00

Bambus Bambus je souhrnný název pro skupinu dřevnatých trav. Tyto stálezelené trávy jsou typické svou variabilitou v oblasti vzrůstu. Můžeme se setkat s poléhavými druhy, druhy s výškou 50 cm nebo s druhy, které mohou dorůst do výšky okolo 40 metrů. Díky tvrdosti svého dřeva je bambus využíván ve stavebnictví. Staví se z něj domy, mosty a podobně. Pro svůj vzhled je využíván jako dekorační motiv. Také se využívá v gastronomii, bambusové výhonky jsou bohaté na bílkoviny a sacharidy. Bambusy patří ve svých domovinách k nejrychleji rostoucím rostlinám na světě. Dokážou vyrůst až o jeden metr za jediný den. S původními druhy se můžeme setkat na území všech kontinentů mimo Evropu a Antarktidu. Nejznámější druhy však pochází z Asie.

  • Z bambusů se v současné době vyrábějí párátka, která jsou k vidění v každém hypermarketu.

V zahradách jej můžeme využít jako dekorační trávu. Dokáže zkrášlit téměř každé zákoutí a využít můžeme spoustu různých druhů; v současné době se na internetu setkáme s více než stovkou druhů, které v našich podmínkách přezimují. Bambusy nejsou nijak náročné na půdu. Aby se jim dobře dařilo, potřebují jen mírně kyselejší půdu. Co se týče slunce a stínu, nemají příliš v lásce úplný stín. Pokud si chceme vysadit na zahradu bambus, měli bychom si o daném druhu, který jsme zakoupili něco zjistit. Každý bambus má totiž odlišné nároky na podmínky, ve kterých se mu daří.

  • Vysoké druhy - tyto druhy mají ve svém názvu Phyllostachys. Dorostou v našich podmínkách do výšek okolo osmi metrů se stébly o průměru několika centimetrů.
  • Nižší druhy – nižší, trsnaté druhy nám prozradí Fargesia v názvu. Tento druh je jedním z nejprodávanějších v České republice.  Zde nalezneme dva nejzimovzdornější druhy vůbec. Jsou to Fargesia murielae a Fargesia nitida. Tyto druhy dorůstají do maximální výšky tří metrů, často zdobí okrasné zahrady a parky.
  • Pokryvné druhy – typické Pleioblastus a Sasa v názvech.  Nízké druhy, které jsou často využívány jako pokryvná rostlina. Tyto druhy mají raději polostín, lze je vysazovat pod stromy nebo své vyšší příbuzné.

Čas od času dojde ke kvetení bambusů, u některých druhů nastává v horizontu desítek, u některých stovek let. Ve většině případů je kvetení pro rostlinu fatální. Většina druhů bambusu totiž po tomto kvetení usychá a odumírá. To by nás však nemělo od pěstování těchto krásných travin odrazovat, mohou nám rozzářit zahradu a dodat příjemnou náladu při relaxování v zahradě. Kvetení bambusů zatím není příliš prozkoumaný jev, proto jej nelze nijak odůvodnit nebo předvídat.

Autor: Radim Dvořák© silver-john - Fotolia.com