Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Čerstvé vitaminy přímo ze záhonu si můžete dopřávat i za sněhu a mrazu

26.01.2012 09:18

Sklizeň zeleniny zpod vrstvy sněhu není žádná utopie. Zimní pórek, hlávková či růžičková kapusta, podobně jako kapusta kadeřávek se dají běžně sklízet od podzimu až do jara. Dokonce mívají po přejití mrazem jemnější chuť. Také černý kořen nebo křen můžete vykopat uprostřed zimy.
Pro některé druh zeleniny je sníh dobrou izolační vrstvou, navíc rostlinám dodává v průběhu zimy potřebnou vláhu. Takový zimní pórek, kapusty nebo černý kořen se pod sněhem cítí vyloženě dobře.
Mrazuvzdornost ovšem sama o sobě neznamená, že se o tuto zeleninu nemusíte nijak starat. Vaši péči bude potřebo¬vat především v dlouhých a suchých holo¬mrazech, kdy není sníh, který jinak skvěle funguje jako izolační vrstva. K rostlinám v takovém případě nakopčete ještě vyšší vrstvu zeminy nebo je přihrňte kompostem a záhon po celé plo¬še obložte chvojím, slámou nebo suchým listím.
Ani ostré slunce, které způsobí chvil¬kovou prudkou změnu teploty, zelenině nedělá dobře. Vyplatí se proto přistínit záhon rohožemi nebo překrýt netkanou textilií