Čerstvé vitaminy přímo ze záhonu si můžete dopřávat i za sněhu a mrazu
Sklizeň zeleniny zpod vrstvy sněhu není žádná utopie. Zimní pórek, hlávková či růžičková kapusta, podobně jako kapusta kadeřávek se dají běžně sklízet od podzimu až do jara. Dokonce mívají po přejití mrazem jemnější chuť. Také černý kořen nebo křen můžete vykopat uprostřed zimy.
Pro některé druh zeleniny je sníh dobrou izolační vrstvou, navíc rostlinám dodává v průběhu zimy potřebnou vláhu. Takový zimní pórek, kapusty nebo černý kořen se pod sněhem cítí vyloženě dobře.
Mrazuvzdornost ovšem sama o sobě neznamená, že se o tuto zeleninu nemusíte nijak starat. Vaši péči bude potřebo¬vat především v dlouhých a suchých holo¬mrazech, kdy není sníh, který jinak skvěle funguje jako izolační vrstva. K rostlinám v takovém případě nakopčete ještě vyšší vrstvu zeminy nebo je přihrňte kompostem a záhon po celé plo¬še obložte chvojím, slámou nebo suchým listím.
Ani ostré slunce, které způsobí chvil¬kovou prudkou změnu teploty, zelenině nedělá dobře. Vyplatí se proto přistínit záhon rohožemi nebo překrýt netkanou textilií