Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Chmel ? Krásná popínavá rostlina

23.09.2013 16:17

CHmelTento druh rostlin patří do čeledi konopovité. Jedná se o popínavou rostlinu, která je proslavena především díky dobře známému nápoji, pivu. Tvarem listů může zdánlivě připomínat révu. Na rozdíl od té má jiné plody, chmelové hlávky. Už staří Římané tuto rostlinu využívali hojně. Mladé výhonky jako delikatesu do salátů, starší pak v podobné úpravě jako chřest. Na území Česka se chmel dostal v devátém století. V této době jsme jej mohli vidět pouze ve chmelnicích. Odtud se dostal do volné přírody, kde zplaněl. Světoznámý je žatecký chmel, který získal chráněné označení původu.

Chmel otáčivý: původní druh, pocházející z Kavkazu. Tato rostlina je plazivá a pne se ve volné přírodě po stromech. Často ji můžeme nalézt u vodních toků nebo na březích rybníků. Podzemní část je vytrvalá, proto nám bude každoročně obrážet. V dnešní době se tato rostlina využívá především k výrobě piva. Ne však tato původní, ale šlechtěná. Dále se chmel využívá ve farmaceutickém průmyslu nebo kosmetice. V obchodech můžeme narazit na výrobky z chmelu, jako jsou tělové krémy, sprchové gely nebo pěny do koupele. Dále jej lze využít v kuchyni nebo jako dekoraci.

                Tuto rostlinu si můžeme zasadit na zahradě. Je velice dekorativní a poměrně nenáročná. Nejdůležitější je, aby se měla kde pnout. Proto jsou ideální pergoly, zdi, ploty nebo staré hromady, které je potřeba zakrýt. Samičí šištice obsahují tzv. chmelovou moučku; ta obsahuje spoustu látek nám prospěšných, například silice, třísloviny nebo pryskyřičné sloučeniny. Samčí rostliny jsou nežádoucí. Po opylení se pak stanou samičí šištice bezcenné.  Z nasbíraných hlávek si pak můžeme uvařit čaj v poměru hrstky šištic ku šálku vody. Ten pomáhá při nespavosti. Dále je můžeme využít při koupeli s ostatními bylinkami, tady bojuje proti kožním chorobám. Tato dekorativní a prospěšná popínavka může dodat zvláštní nádech každé zahradě. Pokud máme prostor, kde by se chmel mohl pnout, neměli bychom s výsadbou otálet.

 

Autor: Radim Dvořák  © PHB.cz - Fotolia.com www.popinave-rostliny.cz/