Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 611
79%

Ne, nenavštěvuji 1 772
21%

Celkový počet hlasů: 8383


Chmelaři začali sklízet výbornou úrodu

04.08.2011 14:41

Na Žatecku začala sklizeň chmele. Jeho letošní kvalitu si pěstitelé pochvalují a hovoří o jedné z nejlepších sklizní za poslední léta. Zároveň očekávají problémy s odbytem. Cena komodity na trzích klesá často pod úroveň výrobních nákladů, a tak zřejmě přijde část úrody nazmar. Některým pěstitelům nevydělají ceny ani na sklízení.
Ve Stekníku, jednom ze středisek českého chmelařství, se do sklizně zapojí nejen sami pěstitelé, ale i 90 brigádníků. Čeká je přitom paradoxní měsíc. Už před jarem zredukovali zemědělci výměru chmelnic o deset procent na 4750 hektarů, ale ani to vykrýt klesající poptávku po chmelu nedokázalo. Sklady jsou plné zbytků od loňské sklizně, poptávka po pivu stagnuje a obliba levných piv také odbytu kvalitního českého chmele nepomáhá.
Chmel, který není v tuto chvíli pod smlouvou, je už prakticky neprodejný. Někteří chmelaři se rozhodli, že to raději nechají 'ležet', neprodali by to ani za náklady na česání. To, co zřejmě přijde nazmar, přitom mohlo být velmi dobrou sklizní. Letošní úroda bude velmi dobrá, čekají se dobré výnosy okolo 1,2 až 1,3 tuny na hektar. Navíc je dobrá i kvalita v hořkých kyselinách, jen barva hlávek se bude postupně zhoršovat kvůli nestálému počasí. Měla by to být jedna z nejlepších úrod za posledních dvacet let, i když je stále ještě celkem brzy na přesnější čísla.
Takovou situaci těžko loví ve vzpomínkách i pamětníci. Už vloni se cena za tunu chmele pohybovala jen okolo 180.000 korun za tunu, což bylo podle pěstitelů na hranici výrobních nákladů. Sklízení se na nich podílí zhruba z jedné třetiny.