Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Chuť jablek z loňské sklizně mohla být lepší než jindy

09.01.2012 12:42

Chuť jablek z loňské sklizně z českých sadů by mohla být lepší než v jiných letech. Shodli se na tom někteří účastníci tradiční degustace jablek v Hořicích na Jičínsku. Hodnocení by mělo dát obrázek o tom, které odrůdy konzumenti preferují jako nejchutnější. Loňský rok nebyl pro ovocnáře jednoduchý. Loňskou úrodu zdecimovaly jarní mrazy, v celé zemi má být podle dosavadních odhadů sklizeň jablek nejnižší od roku 1984. Odrazilo se to i při dnešní degustaci. Jablka vedle mrazů poškodily i kroupy, takže organizátoři ochutnávky z holovouského výzkumného ústavu museli poprvé v historii z hodnocení vyřadit kategorii vzhledu jablka.

Protože část výsadeb pomrzla i v Holovousích, nebyl holovouský ústav, na rozdíl od dřívějška, ani schopen ze svých sadů zajistit všech 44 dnes degustovaných odrůd jablek. Výzkumníci proto museli do Hořic dovézt i jablka od čtyři jiných pěstitelů z Čech a Moravy.

Degustace se zúčastnilo rekordních zhruba 170 ovocnářů, zahrádkářů, výzkumníků i laiků z celé země. Ze 44 hodnocených odrůd bylo 14 původem z ciziny, a to z USA, Německa, Nového Zélandu, Austrálie, Itálie, Belgie, Nizozemska a Francie. Zhruba pětina odrůd byla letos hodnocena vůbec poprvé. Asi deset vzorků patřilo nově vyšlechtěným odrůdám, takzvaným hybridům, které mnohdy nemají ještě ani jméno. Právě degustace by měla ukázat, zda nové odrůdy svou chutí zaujmou v konkurenci zavedených odrůd, jako jsou Golden Delicious či Idared.

Degustátoři stupnicí od jedničky do devítky hodnotí vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka. Odrůdy hodnotí takzvaně naslepo, jejich název neznají. Aby se jim chutě jednotlivých odrůd nemísily, jedí mezi vzorky kolečko rohlíku, který chuť smaže. Loni byla nejchutnější odrůdou Rozela, kterou vyšlechtili ovocnáři z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 27 kilogramů jablek či výrobků z nich. Za jablky následují se spotřebou kolem 13 kilogramů na osobu a rok pomeranče a mandarinky a s 12 kilogramy banány. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku je 91 kilogramů na osobu a rok.