Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 621
79%

Ne, nenavštěvuji 1 779
21%

Celkový počet hlasů: 8400


Čištění vody – obrovský prostor pro úspory

12.02.2015 16:19

Voda v zahraděVětšinu majitelů rodinných domků se zahradou na každoročním vyúčtování vodného a stočného překvapí konečná částka. Když jí porovná s předchozím obdobím, obvykle zjistí, že ta letošní je vždy o něco vyšší. Na rozdíl třeba od elektrické energie, kde dochází v posledních letech ke stagnaci cen, nebo dokonce jejich mírnému poklesu, je cena za vodu čím dál tím vyšší.
Spotřebu vody dokáže obvykle běžná domácnost na svůj provoz snížit jen stěží – mít se asi méně nebudete, prát,  mýt nádobí nebo vařit musí každá domácnost. Část těchto nákladů jistě dokážeme uspořit modernějšími spotřebiči, ale ta bude jen dílčí.  Kde tedy můžeme uspořit nějak výrazněji? Na vyčištěné odpadní vodě.
Je dobré si uvědomit, jak vlastně vypadá struktura účtu od vodárenské společnosti – obvykle se dělí na vodné a stočné. Náklady na každý litr vody, který pustíte do dřezu , nekončí uzavřením kohoutku. To jsme teprve v polovině. Odtékající voda nikam nemizí, neztrácí se. Jen není tolik vidět. Odpadní voda -  voda, na kterou se zapomíná. A přitom její další využití se přímo nabízí – jako užitkovou vodu – třeba na zahradě.


Domovní čistírny odpadních vod nabízí úspory i řešení

Vývoj, který domovní čistírny odpadních vod v posledních deseti – patnácti letech prodělaly, je obrovský. Zapomeňte na zapáchající nádrže a septiky , které více nefungovaly než čistili vodu, a předělávali vrásky jejich majitelům. Dnešní domovní čistírny , a to jak malé, tak i středěn velké, jsou spolehlivostí i výkonem někde o dost jinde. Důkazem jsou třeba domovní čistírny od firmy Gonap, které se v poslední době čím dál více na trhu prosazují. Vysoká míra kvality, certifikace ISO i vlastní výzkum i vývoj se nedají zapřít.  Kompletní vícestupňové čištění vody je totiž spolehlivou možností, jak vlastní odpadní vodu využít v maximální možné míře.
Kořenová čistírnaPokud máte u rodinného domu větší zahradu, využití odpadní vody (samozřejmě vyčištěné) se přímo nabízí. Samozřejmě, že nebudete vodu z výtoku čistírny používat přímo na zalévání. Je potřeba vodu dále dočistit, a jak chemicky, tak biologicky stabilizovat. K tomu slouží u Gonapu další stupně dočišťování vody za domovní čistírnou  – zemní filtry. V domovní čistírně již vyčištěná voda vchází do zemního filtru, kde se dále biologicky dočišťuje díky činnosti přisedlého biofilmu, ať již na aerobní, tak i na anaerobní bázi. Takový půdní filtr pak může být v zahradě kryt třeba výsadbou okrasných vodních rostlin ( obvykle ve formě rákosů, orobinců nebo vlhkomilných trav), a funguje tak na stejném principu jako velké kořenové čistírny, které se v posledních letech objevují. Výhodou tohoto řešení je vysoká účinnost, a nulové provozní náklady spojené s chodem zemního filtru
Dalším – tedy již třetím stupněm čištění nebo akumulace domovní užitkové vody může být třeba zapuštěná nádrž, nebo také zahradní jezírko, bohatě zarostlé vodními rostlinami. Takto vyčištěnou a stabilizovanou vodu pak můžeme využívat na zálivku zahrady – a to jak neproduktivních ploch typu trávníku, tak i intenzivních částí zahrady – okrasných záhonů s výsadbami jak okrasných, tak užitkových rostlin. Každé takové zalévání by pak majitele mělo u srdce hřát hned několikrát – neplatí další náklady za vodu na zalévání, ušetřil na poplatcích za stočné a vodu vyčistil ekologickou přírodní cestou bez použití chemie. Co víc si přát … :)
Je ale potřeba celý systém biologického čištění vody správně navrhnout vůči množství odpadní vody, které má vyčistit.  Měli byste předem vědět, kolik obyvatel ( zhruba) v domě bude pravidelně bydlet, a odhadnout množství splaškové vody. Jiné řešení bude u celoročně obývaného domu, jiné u rekreační chaty, kde bude zatížení jen občasné, a nárazové. Důležitou roli budou hrát i velikost přilehlého pozemku vůči možnostem spotřeby vyčištěné vody zálivkou, plocha a profil dočišťovací nádrže - jezírka, hloubka  a způsob uložení jednotlivých komor systému a spousta dalších. Návrh takového řešení by měl být vždy ucelený, komplexní a měl by ho vytvářet zkušený technolog, který víc co dělá. Třeba z výše zmíněného Gonapu.   Svařit nádrž z plastových desek, zakopat ji a připojit kompresor umí skoro každý. Vy jste ale chtěli vyčistit vodu, že ano .....