Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Co zasadit v únoru

13.02.2014 14:39

Semínka rostlinÚnor se brzy překlopí do své druhé poloviny. A právě v téhle době začíná období, kdy si můžeme začít předpěstovávat různé plodiny, ze kterých budeme mít zhruba za půl roku spoustu užitku. Co v   únoru vysadit? Jsou to plodiny, které v   našich podmínkách nesnášejí zimní a brzké jarní období. Je to období, kdy tyto rostliny nemají dostatek slunečního svitu a tepla jako ve svých domovinách. Takto zasadit můžeme raný salát, papriku, lilek, brokolici, rajčata, cibuli nebo celer. Jako první začínáme předpěstovávat papriky. Ty potřebují být dostatečně vyvinuté a vzrostlé, až je budeme dávat ven. Pokud budou malé a nevyvinuté, nestihnou v   našich podnebných podmínkách papriky dozrát. Rajčata, petržel a cibuli vyséváme v   únoru jen v případě, že chceme sklízet časnou úrodu.

                Jak zasadit semínka? Stačí si připravit plastové květináčky, které jsou na výsev ideální. Dále k   tomu můžeme využít rolky od toaletního papíru. Další možností je domácí pařeniště. Nádoby určené pro výsadbu naplníme zeminou, která je k   tomu uzpůsobena. Zeminu můžeme vytvořit z hlíny smíchané s   kompostem nebo zakoupíme speciální směs na výsev zeleniny. Do této hlíny vyhloubíme mělké důlky. Ty by měly být hluboké zhruba jeden centimetr. Do těchto důlků vkládáme semínka. Následně semínka přikryjeme jemnou vrstvou hlíny a zalijeme. Nezaléváme konví nebo vodou z   pet-lahve, velký proud by pravděpodobně semínka vyplavil. Ideální je použít rozprašovač a hlínu řádně navlhčit. Tím zamezíme odplavení semínek. Nyní udržujeme stále vlhkou zeminu. Nikdy by půda neměla úplně vyschnout. Neměla by však být ani přemokřená. Pokud bude přemokřená, semínka pravděpodobně zplesniví a nevyrostou z   nich tak žádné rostlinky. Pokud chceme, aby nám dobře rostlinky prospívaly, musíme je dát na místo s   dostatečnou teplotou a vysokou vlhkostí. Tyto podmínky můžeme zařídit pomocí fólie. Tu natáhneme přes květináčky a tím zvýšíme teplotu i vlhkost, která je tolik důležitá pro vyklíčení.

                Jakmile se nám začnou prodírat zelené lístky z   hlíny, můžeme fólii odstranit. Pozor však na vodu, stále platí nepřemokřit, nenechat vyschnout. Nyní už pouze udržujeme stále vlhkou půdu a rostlinky necháváme, aby rostly. Jakmile budou dostatečně velké, tak můžeme přesadit rostlinky do samostatných květináčků, kde budou mít dostatek živin a prostoru pro růst. Dále už můžeme jen čekat, až bude vhodné počasí pro přesazení rostlinek na venkovní zahrádku.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia