Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Dešťová voda - voda zdarma

25.08.2013 15:01

Léto se chýlí ke konci. Teploty i množství srážek tomu napovídají. Díky dešti, který je v tomto období poměrně častý, můžeme nastřádat dešťovou vodu. Lze ji výborně využít. Na planetě je většina vody nevyužita. 97% vody je totiž slané. Další 2,7% je voda vázaná na pólech, v ledovcích a podobně. Člověk využije pouze zbylé 0,3%. V průměru každý člověk na planetě spotřebuje každý den kolem sta litrů vody. Na 50 % činností, které denně provádíme a spotřebováváme jimi vodu, nepotřebujeme vodu pitnou. Výbornou náhražkou je tedy voda dešťová. Dešťovou vodu můžeme využít k praní, zalévání, splachování, napouštění bazénu a podobně.

  • PRANÍ – srážková voda je ideální na praní, především v oblastech, kde je voda hodně tvrdá, bohatá na železo, vápník nebo mangan. Tvrdá voda hůře rozpouští prací prášky, tím pádem můžeme ušetřit ročně až několik tisíc za prací prášky. Další výhodou je vodní kámen. Dešťová voda je měkká, nemá tedy tendenci se usazovat a tvořit vodní kámen. Díky měkkosti vody nám odpadají finance použité na nakoupení změkčovačů vody. Dešťovou vodou tedy snížíme náklady na vybavení pračky, její opotřebení a zvýšíme účinnost praní. V současné době se na trhu objevují tzv. kombinované pračky, které obsahují dva vývody na vodu. Tyto pračky z 90% využívají vodu dešťovou, ze zbylých deseti, především v poslední fázi praní, pak pitnou.
  • ZALÉVÁNÍ – dešťová voda je měkká, chudá na soli, proto půdu nezasoluje. Oproti pitné vodě má jednu nespornou výhodu při zalévání. Neobsahuje chlor. Tento prvek je pro většinu rostlin ve větší míře až toxický a rostliny se pak soustředí na obranu a ne na růst. Typickým příkladem jsou kanadské borůvky. Při zavlažování dešťovou vodou nám také odpadají náklady, které jsou způsobeny zaléváním zahrady placenou pitnou vodou.
  • SPLACHOVÁNÍ WC – zde se spotřebuje zároveň se sprchováním nejvíce vody v domácnosti. I zde je pitná voda naprosto zbytečná, lze říct, že dokonce i škodlivá. Dešťová voda zde má mnohem lepší účinky. Především potrubí není tolik zatěžováno usazeninami a vodním kamenem, díky svojí měkkosti je tak na splachování dešťová voda opět mnohem vhodnější.
  • DALŠÍ VYUŽITÍ – mytí auta, kola, nádob, a ostatních, např. zahradních věcí. Opět zde odpadá finanční náročnost. Při mytí auta se většinou spotřebuje velké množství vody, proto je dešťová voda, která je „zdarma“ mnohem efektivnějším řešením.

Využití tohoto druhu vody je tak mnohem méně náročné po finanční stránce, dále je to mnohem ekologičtější varianta. Jedinou nevýhodou je prvotní investice do nádrže a potrubí. Během let se nám však investice několikanásobně vrátí.

Autor: Radim Dvořák© focus finder - Fotolia.com