Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Domácí kapusta

11.02.2014 15:26

Domácí kapustaÚnor se nám blíží do poloviny měsíce. Teploty stále nepřipomínají zimu a v   nížinách to  vypadá na brzké jaro. Sníh už, jak to vypadá, v   nižších polohách neuvidíme. V   současné době se totiž otepluje i v polohách vyšších. Zeleninová zahrádka nyní leží ladem, tedy jen pokud jsme na podzim nezasadili kapustu, a to hlávkovou i růžičkovou. Toto období není pro sklízení raných odrůd. Ty se sklízejí koncem léta. Pokud jsme však zasadili pozdní odrůdy, můžeme sklízet pod sněhem - což ale není případ této zimy. Proč kapustu na zimu zasadit? Je to velmi cenný zdroj vitamínů. Například vitamínu C obsahuje více než citrusové plody z   hypermarketů.

  • Růžičková kapusta - snáší dobře dny, které jsou i silně mrazivé. Ideální podmínky jsou se sněhovou přikrývkou, ta totiž omezuje výkyvy teplot. Ty této kapustě nesvědčí. Proto se jí nedaří v   suché zimě. Pokud takováto zima nastane, je lepší kapustu vykopat. Vykopanou kapustu vložíme do chladného pařeniště, kde se jí bude dařit mnohem lépe. Růžičky pak můžeme sklízet postupně. Jednotlivé růžičky neulamujeme, používáme nůž. Růžičky můžeme při velkém množství zamrazit a využívat je tak po celý rok.
  • Hlávková kapusta - pokud jsme tuto odrůdu vysadili v září, je právě teď období, kdy se sklízí, a to i v   teplotách do -10°C. Před zimou je lepší ji obložit slámou. Ta ji zahřeje i ve větších mrazech. Pokud jsou opravdu velké mrazy, přikryjeme hlávku zavařovací sklenicí. Kapustu opět nemusíme sklízet celou. V   tomto případě kapusty i ve zralé podobě vydrží dlouho, a to díky zimě. Stačí tedy otrhat pár listů. Kapusta nám tak vydrží dlouho čerstvá.
  • Kadeřávek - tato kapusta má nespornou výhodu, že neroste jako ostatní kapusty v   kouli, v   uzavřené hlavě. Listy můžeme snadno otrhávat a využívat celou zimu. Vybrat si můžeme z   odrůd zelenolistých i červenolistých. Při sklízení necháváme horní dozrálé listy a sklízíme spodní mladé lístky, které jsou chutnější.

Pokud se na další rok chystáme zasadit tuto zeleninu, neměli bychom na ní šetřit. Kupujeme jen kvalitní semena. Ta jsou odolnější a kvalitnější. Lépe odolávají mrazům a lépe klíčí. Takto si i přes zimu můžeme na zeleninové zahrádce vypěstovat výbornou, zdravou a chutnou zeleninu.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia