Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Domácí zvířata na zahradě

22.07.2013 20:45

Zvířata v zahradě mohou být užitečná nebo neužitečná. Ta užitečná nám pomáhají při udržování zahrady, zahradu nijak nedevastují a není s nimi příliš starostí. Ta neužitečná už mohou vytvářet na zahradě problém. Jejich činnost se může projevovat likvidací záhonků, devastací zahrady-zejména keřů, rostlin a v neposlední řadě stromů, plotů a domu. Pokud si na zahradu pořizujeme zvíře, musíme tomu zahradu přizpůsobit. Některá zvířata pak potřebují velké změny, některá zvířata naopak téměř žádné. Jaká zvířata si na zahradu pořídit a k čemu jsou užitečná?

  • Pes – nejlepší přítel člověka. Díky rozmanitosti a povaze plemen si vybere téměř každý psa, který se mu líbí. Pes je poměrně náročné zvíře, potřebuje dostatečnou péči, hodně pohybu a smečku. Tu nahradíme my, proto se mu musíme věnovat. Za odměnu nám bude věrným společníkem a hlídačem. Pes způsobí jen minimální škody. Vyšlapané cestičky, ty bychom měli vydláždit. Sem a tam nějaký uschlý keř, který je ze všech stran označkován.
  • Kočka – kočky nelze naučit povely jako psa. O to méně je s ní starostí. Kočky nepotřebují příliš péče, ale čím víc jim péče dáme, tím přítulnější budou. Naší zahradě nijak neublíží, ale prospějí. Myši se vašemu domovu budou vyhýbat obloukem.
  • Koza – potřebuje výběh s vysokým plotem. Kozy jsou totiž dobří skokani. Dále jsou to velice mlsná zvířata. Díky umu postavit se na zadní můžou okousat kdejaký strom, proto vás nebudou mít sousedi, kteří si pěstují okrasné živé ploty, v lásce. V zimě koza potřebuje teplo, proto jí musíme postavit příbytek. Potřebuje společnost; pokud jí bude chybět, bude ji vyžadovat neustálým mečením. Koza se také musí dojit, což je výhodou. Pokud toto umění ovládáme, můžeme si dopřát zdravé kozí mléko. V opačném případě jí může natvrdnout vemeno.
  • Ovce – hodí se na neudržovanou zahradu. Je to taková „biologická sekačka“. Ovečky dokonale udržují zahradu, nejsou náročné. Stačí jim lízací sůl a trocha vody. V zimě umí přezimovat, stačí jim vytvořit drobný přístřešek. Přikrmují se tvrdým chlebem, obilninami a senem. Problém je stříhání, to je poměrně nákladnou záležitostí, pokud ji chceme svěřit odborníkovi. Ovce jsou společenská zvířata, a aby nebyly smutné, chováme je o minimálním počtu tří kusů.

 

Autor: Radim Dvořák© Gerhard Seybert - Fotolia.com