Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Dozrávají melouny

26.09.2013 12:05

MelounMeloun vodní je druh plodové zeleniny. Název meloun pochází z řečtiny. V překladu znamená velké jablko. To vystihuje dokonale. Velikost těchto velkých jablek může dosahovat i přes 50cm. Vážit pak mohou 15kg. Největší známé exempláře však vážily až 150kg. Pro běžnou konzumaci jsou však vhodnější menší kusy, vážící okolo 2,5kg. Tento druh melounu má pod tlustou zelenou slupkou načervenalou dužinu. V této dužině se pak nacházejí semena, která jsou rovnoměrně rozmístěna. Meloun vodní je tvořen převážně vodou, obsahuje jí přes 90%. Proto je tak oblíbený zejména v letních měsících. Mimo vody obsahuje také cukr v podobě fruktózy a vitamín C. Pokud si chceme vypěstovat sami tuto zeleninu, měli bychom se poohlédnout na zahradě po místě, které nebude bičováno větry a není zde častý výskyt srážek. Po předpěstování si zasadíme na toto místo rostlinku, která se nám bude na zahradě plazit. Na této plazivé rostlině nám následně vyroste květ. Pokud dojde k opylení, vyroste na něm malá kulička, která se časem bude zvětšovat, dokud ji nesklidíme. Melouny sklízíme od konce srpna až do půlky října. Čím méně mají sluníčka, tím méně sladké budou. Zralost poznáme podle poklepání. Zralý meloun by měl mít dutý zvuk při poklepu na plod. Pokud se sklizní vyčkáváme déle, plodu zasychá stopka a plod se nevyvíjí. Meloun odřízneme i se stopkou, pak déle vydrží. Nesklízíme ráno, ale spíš odpoledne, jinak hrozí popraskání melounu. Stopku netrháme, ale odřezáváme.

Jelikož mají melouny tuhou slupku, dají se dobře skladovat. Bez problému vydrží i dva měsíce. Ideální místností ke skladování je sklep. Pokud je v něm maximálně 15°C, vložíme do něj plod ihned po sklizni. Ve sklepě by také měla být poměrně vysoká vzdušná vlhkost. Ideálně okolo 90%. Teploty okolo nuly meloun vysušují a ten pak ztrácí chuť. Nemůžeme však čekat, že bude mít meloun stejnou chuť po dvou měsících. I ve sklepě totiž meloun zraje. Po třech týdnech se začínají pomalu vytrácet některé chuťové vlastnosti tohoto plodu. Především začne mizet voda. Při skladování pokládáme meloun na širší stranu, tak předcházíme rozpraskání. Meloun můžeme také zamrazit. Stačí jej nakrájet na kostičky a strčit do mrazáku. Pak můžeme meloun kdykoliv použít.

Meloun můžeme jíst přímo tak, jak jsme jej sklidili. Další možností je sušený meloun. Dužina se suší na slunci, tato metoda je ale poměrně časově náročná a vyžaduje vysoké teploty a slunné dny beze srážek. Ze zralých semen se dá lisovat výtečný olej. Ze zkvašené šťávy se dělá pálenka.

 

Autor: Radim Dvořák© Diana Taliun - Fotolia.com