Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8424


Dub letní - král stromů

14.06.2013 16:33

Červen už je v plném proudu, nyní jsme se už párkrát dočkali sluníčka. Brzy nastane čas, kdy začneme obsazovat rybníky a nádrže. Co se týče stromů, nastal měsíc listnatého stromu zvaného dub letní. Tomuto statnému stromu patří období od 10. června do 7. července. Je to strom patřící do čeledi bukovitých, někdy známý pod českým pojmenováním křemelák. Původní domovinou je Euroasie, růst může i v některých oblastech severní Afriky. Od dubu zimního jej rozeznají jen odborníci. Základním poznávacím znakem je řapík listu. Dub letní jej má kratší. Stopka, na které nalezneme žaludy, je dlouhá od tří do osmi centimetrů. U dubu zimního je to pak okolo 1,5cm. Dub zimní má listy sbíhavé, dub letní pak srdčitě ouškaté. Tento znak je však pomíjivý. Duby se totiž často kříží a dochází tak k hybridům.

V dřívějších dobách měly duby rozdělené republiku podle svého a ke křížení nedocházelo. V posledních letech dochází ke křížení díky vysazování druhů dubu do míst, která pro něj nejsou typická. Dub letní má radši teplo a dostatek vody. Má dlouhé kořeny, kterými hledá podzemní vodu, ze které čerpá potřebné živiny. Tomuto druhu nevadí ani případné záplavy, původním domovem jsou totiž luhy. Často také byly vysazovány k hrázím, svými kořeny je dokázaly zpevnit a hráze se tak staly odolnějšími. Tyto  stromy jsou často pěstovány pro svoji dlouhověkost, především však pro dřevo, které má výborné vlastnosti a je využíváno především v nábytkářství. Tvoří velké koruny, které mohou zastínit velkou plochu. Proto se tento dub hodí pouze do velkých zahrad. Dříve se tyto stromy vysazovaly jako solitéry. Typickým příkladem je oblast Pohanska na jihu Moravy. V současné době tyto velice staré stromy tvoří úkryt pro spousty brouků, jako jsou roháči. Dále se na nich často usazují ptáci, oblíbené jsou pro čápy.

Často se můžeme setkat s kultivary v zahradnictvích. Mimo dubu letního a zimního se můžeme setkat s dubem bahenním, dubem červeným, dubem uherským (ve volné přírodě kriticky ohrožený druh, v ČR roste jen pár kusů), dubem košíčkatým a podobně. Nejčastějšími však zůstávají kultivary dubu zimního, letního nebo bahenního. Často se také můžeme v zahradnictvích nebo zahradách setkat s formou dubu, která vytváří „deštník“. Tato forma je výsledkem lidské činnosti, duby se takto upravují vytvořením „hlavy“, ze které rostou dlouhé tenké větve.

Pokud jsme se rozhodli si dub do zahrady pořídit, musíme jej často zkracovat. Nebo počítat s tím, že nám z něj vyroste velký statný strom a bude potřebovat velký prostor.

 

Autor: Radim Dvořák