Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Dvě nové přírodní rezervace ve středočeském kraji

03.01.2012 12:29

Středočeský kraj bude mít dvě nové přírodní rezervace. Krajští radní souhlasili s vyhlášením zámeckého parku Liblice na Mělnicku a lokality Vršky pod Špičákem u Prahy maloplošnými zvláště chráněnými územími. Důvodem je nutnost ochrany velkého výskytu cenných rostlin a vzácných biotopů.
Pro návštěvníky to znamená, že nesmí tato maloplošná chráněná území poškozovat, nesmí sbírat a odchytávat živočichy a rostliny a nesmí žádným způsobem měnit dochované přírodní prostředí. Dále nebude možné umisťování a povolování staveb, používání biocidů, záměrné rozšiřovaní nepůvodních druhů rostlin a živočichů nebo používání intenzivních technologií při hospodaření.
Kraj záměr projednal s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Celková rozloha zvláště chráněného území bude bez ochranného pásma činit v případě zámeckého parku Liblice 33,48 hektaru a u Vršků pod Špičákem 6,67 hektaru.
Ochranu podle hejtmanství potřeboval zejména zámecký park, který byl rozhodnutím Evropské komise zařazen na seznam evropsky významných lokalit. Součástí této přírodní památky je i lokalita Slatinná louka u Liblic, tvořená pouze lučními společenstvy.
Ve Středočeském kraji je přes 150 přírodních památek a přírodních rezervací a kolem dvacítky přírodních parků.