Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 625
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8406


Hledání stínu

24.09.2014 14:55

Stačí projít nadpisy článků na velkých českých zpravodajských webech a bude Vám hned jasné, jak by se dalo hodnotit letošní léto.To, že léta jsou čím dál tím teplejší, asi poznal už každý na vlastní kůži, a že extrémní teploty se stávají tak nějak běžnou součástí našeho léta už nikoho nepřekvapí.  Headliny jednotlivých článků o počasí konec konců mluví za vše :

- Prázdniny byly mimořádně teplé a suché, padaly rekordy
- Do Česka míří léto, o víkendu teplota prvně překročí 35 °C
- Česko čeká parný víkend a v pondělí bude až 32 °C
- Prázdniny byly mimořádně teplé a suché, padaly rekordy
- Bouřky se blíží: Morava hlásí 39 °C, Čechy už polovinu
-O víkendu přijdou tropy, pak je opět vystřídají silné bouřky

Není divu, se i u nás ve střední Evropě čím dál více na zahradách a domech objevují doplňky , které známe spíše z našich dovolených u moře. Ještě před pěti lety byla taková markýza celkem raritou, a dnes už u terasy rodinného domu nikoho nepřekvapí. Skrýt se před palčivým sluncem a zároveň trávit volný čas na zahradě je dnes běžný požadavek všech těch, kteří v létě rádi tráví svůj volný čas co možná nejvíce venku, a ne zavření doma.

Pergola nebo markýza ?

Pergoly u nás mají nepochybně delší tradici než markýzy. Sloužily u nás odjakživa spíše ale jako konstrukce na popínavé rostliny - růže, vistárie nebo vinnou révu. S novými nároky majitelů na jejich užitnou hodnotu je už ale trochu sporné, zda je pergola opravdu tím nejvhodnějším řešením. Snad nejčastější požadavek je vybudovat pergolu se zastřešením.  Představa, že sedíte za teplého letního večera na zahradě pod průhlednou střechou pergoly, do které bubnuje  červnový déšť , je sice moc romantická, ale ne moc reálná. Daleko častěji budete pod takovou pergolou sedět odpoledne,sluníčko se bude opírat do průhledného zastřešení a Vám bude stékat pot po čele. Daň za pevné zastřešení si ale pergola vybírá i trvalým zastíněním místnosti v domu, ke které pergola přiléhá, a také vyšší montážní náročností. Patky takové pergoly musí být pevně zakotveny - obvykle zabetonovány. Pokud žijete v domě s terasou, pod kterou máte třeba garáž nebo sousedův byt, je ukotvení takové pergolové konstrukce poněkud obtížnější, především kvůli statice a hydroizolacím stavby samotné.
Vhodným řešením právě pro takové by mohla být markýza . 

Obrovskou výhodu markýzy je možnost vysouvání  - dříve se muselo točit klikou, dnes už je standartem elektrický pohon, obvykle spojený s dálkovým ovládáním - třeba markýzy od Diamond design to mají již v základním provedení. Pokud tedy chcete sedět na terase a mít volné nebe nad hlavou , necháte markýzu nevysunutou. Pokud ale přijde dešťová přeháňka, nebo se polední slunce přehoupne přes hřeben domu a pálí, není nic snazšího a rychlejšího nežli vysunout markýzu a před deštěm nebo před sluncem se schovat.
Velkou výhodou je přizpůsobení šířky takové markýzy na prakticky jakoukoli šířku terasy nebo balkonu. Žádné podpůrné sloupy ( jako u pergoly)  překážející v umístění zahradního nábytku nebo pohybu po terase. Pokud máte markýzu zasunutou, není nijak narušen celkový vzhled domu. Čisté , jednoduché a efektivní řešení je možné kombinovat s dalšími možnostmi a typy exteriérového stínění - žaluziemi, sítěmi proti hmyzu nebo bočními roletami .

Markýzy jsou dnes vyráběny z velice odolných materiálů, jejich kovové konstrukce mohou mít prakticky jakoukoli barvu z řady odstínů RAL, a  široká je i nabídka dekorů a barev tkanin, které jsou dnes už bezpečně UV stálé.  Jejich použití je opravdu široké - od zastínění terasy , ale i balkonu nebo třeba zimní zahrady. Obavu z poškození větrem jsou dnes zcela liché, většina mechanismů posuvu je dnes vybavena snímači větru - anemometry, které při vzrůstající síle větru vždy markýzu automaticky stáhnou. Nic už tedy nebrání markýzu vyzkoušet a můžete být klidně i zapomnětliví :)

Další možnosti zastínění z kategorie Outdoor living mohou být využity tam, kde umístění markýzy není esteticky nebo montážně vhodné. Podívejte se na různé možnosti jejich použití v naší galerii

Slunečníky a Outdoor Living

Použití fotografie www.diamonddesign.cz

Fotogalerie: Markýzy