Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Hmyz na zahradě

03.05.2013 21:26

Hmyz na zahraděV dubnu začíná vše kvést. Na stromech můžeme vidět první kvítky, jarní trvalky už jsou v plném proudu. Avšak problémem spojeným s tímto obdobím je hmyz. Dotěrný a otravný, v půlce jara všudypřítomný. Ne každý hmyz je v zahradě na škodu, ale následující hmyz nám určitě radost dělat nebude.

  • Bělásek - samička tohoto nenápadného motýla je schopna naklást až několik set žlutooranžových vajíček. Vylíhnuté housenky pak sežerou, na co přijdou.
  • Mravenci - na zahradě můžeme spatřit mravence rezavé, ti jsou velice agresivním typem a rychle se množí. Těžko se likvidují, pokud je likvidujeme tím, že jim rozhrábneme hnízdo, děláme chybu. Při každém zboření si postaví svůj podzemní palác důmyslnější a odolnější. V zahradě se mohou vyskytovat i mravenci černí. Přemnožení jakéhokoliv druhu mravenců je na zahradě nežádoucí, obzvlášť na zeleninové zahrádce, kde nám likvidují sazenice okusem kořenů. Rádi si pěstují savé mšice, které přenášejí na rostliny; od mšic si berou sladký nektar a na oplátku je brání před nepřáteli. Mravenci se dají zlikvidovat pomocí návnad, které si donesou do hnízda a postupně se návnadou sami zahubí. Také můžeme hnízdo zkusit přenést, tato metoda je však náročná.
  • Mšice - drobní broučci připomínající zrnka máku. Napadají rostliny i stromy a těžko se likvidují po přemnožení. Nemají rady tabák a slunéčko sedmitečné či dvousečné. Tyto biologické zbraně nás však ochrání jen do doby, než se mšice přemnoží. Potom už pomůžou jen chemické postřiky.
  • Vosa - vosa obecná je nepříjemný nepřítel nejen proto, že ničí úrodu; především požíráním plodů ovocných stromů. Často je také otravným společníkem při venkovním grilování či společném obědě na terase, díky svým kusadlům a žihadlům je velice neoblíbeným stvořením na zahradě. Na rozdíl od včel vosy přezimují. Vosí hejno můžeme vyhnat pomocí kouře.
  • Sršeň - horší obdoba vosy. Poznáme ji díky jejímu hlubokému bzučení, které vydává při letu. Žije stejně jako vosa v hejnech, tvoří hnízda kulovitého tvaru o velikosti kopačáku. Sršně jsou nebezpečné pro alergiky, jelikož při štípnutí do těla vpustí velké množství koncentrovaného jedu. Ten je však slabší než u včel.
  • Komár - asi nejnenáviděnější hmyz. Tento bodavý hmyz je nepřítelem nejen člověka, ale i zvířat, které na naší zahradě žijí. Pokud pomineme nepříjemné svědění po štípnutí komárem, je zde riziko nakažení nemocemi; komár je totiž častým přenašečem různých nemocí. Boj s komáry je složitý, komárům vadí kouř, svíčky jsou dobrým pomocníkem odpuzujícím komáry. Dále nás těchto nepřátel mohou ušetřit pavouci a podobný prospěšný hmyz.

 

Autor:Radim Dvořák © dinar12 - Fotolia.com