Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Houby rostou rovnoměrně, místy ale mírně stagnují

04.08.2011 14:30

Dobrá úroda hub stále těší houbaře po celé České republice. Podle zdrojů z České mykologické společnosti ovšem místy podhoubí odpočívá. Rostou na Moravě, zatímco v Čechách silná růstová vlna poněkud pomíjí. Vyhlídky jsou ale příznivé.
Růst hub je po republice rovnoměrně rozložen. Na místech, kde růstová vlna začala dřív, jsou ale znát určité propady. Podhoubí si dopřává trochu klidu, aby nabralo síly a mohlo začít plodit znovu. V lesích jsou tak někdy spíš přestárlé houby, zatímco mladých je málo.
Výběr je nicméně velmi pestrý. Rostou hřibovité houby, křemenáče, kozáky, hřiby smrkové, respektive hřiby obecné, také hřiby hnědé, označované jako panské hříbky, hřiby sametové, žlutomasé či babky. Příliš vlhké počasí má za následek vysoký stupeň napadení hub larvami a plesnivost. Houbaři musí hřibovité houby velmi bedlivě sledovat a plesnivé houby nebrat, aby se vyhnuli střevním potížím.
Časně letní a pozdní jarní druhy hub nyní mizí a objevují se podzimní houby. Na několika místech už houbaři našli václavky. Příroda, která houby nejprve nechtěla vydat, nyní prý paradoxně nasazuje i "těžké kalibry", které jinak rostou více k podzimu.
Pořád přetrvává nebývale silná úroda muchomůrek růžovek, neboli masáků. Je jich spousta a na všech místech napříč republikou. Houbaře těší také široká paleta kvalitních holubinek. Proti minulému týdnu je situace v některých oblastech slabší. Zejména v okolí Prahy je patrný úbytek hub. Není to ale žádná katastrofa. Po každé růstové vlně přichází pauza.
Budoucí vývoj bude záviset na počasí. Když bude deštivo, teplo a slunečno, houby nemají důvod, aby nerostly. Pokud se budou noční a denní teploty dramaticky střídat a bude foukat studený vítr, houby to zjistí a nevyrostou.
Teplé loňské léto přineslo úrodu vzácných teplomilných hřibů. Letos se objevují jiné vzácné houby, jako hřiby rudonachové či satany. Houbaři také hlásí nález bělolanýže obecného, který má však daleko k pravému bílému lanýži, který roste zejména pod zemí v Itálii a vyznačuje se mimo skvělé chuti také mimořádně vysokou cenou. Letos je těchto hub hodně na různých místech. Jsou chutné, ale jejich kvality zdaleka nedosahují pravých lanýžů. Je to houba houbaři nicméně nedoceněná, opomíjená a v kuchyni téměř nevyužívaná.