Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Hřiby na zahradě

19.08.2013 15:10

Hřiby na zahraděTéměř každý, kdo má rád houby na talíři několikrát snil o tom, že mu porostou hřiby na zahradě. Brzké vstávání, abychom byli v lese první, nám nezaručí, že nějaký hřib najdeme. Kolikrát už se stalo, že jsme se vrátili z lesa s prázdným košíkem. Další možností je si hřiby koupit, to je nákladnější cesta. Takovéto zakoupené houby nemusí být čerstvé a to nám může zkazit celou večeři. Máme však možnost si takové hřiby vypěstovat i doma. Stačí nám k tomu aspoň jeden jehličnan na zahradě. Ten dodá půdě dostatečnou kyselost. Hřiby potřebují pro vznik podhoubí enzymy, které vylučují kořeny konkrétního stromu. V současné době lze na internetu zakoupit sapovací balíček. Ten obsahuje mycelium hřibů. Je to kombinace několik druhů hřibů. Hřib smrkový, hřib pravý, ryzec pravý, kozák březový, křemenáč osikový, klouzek obecný. Podle toho, ke kterému stromu roztok nalijeme, podle toho nám začne pracovat mycelium určitého druhu. Můžeme k tomuto účelu využít buk, dub, habr, břízu, borovici nebo smrk. Ideálním místem je západní strana. Aby houby nevysychaly, je potřeba mít místo dostatečně zastíněné. Houby totiž nasazují plodnice odpoledne a večer. V těchto hodinách by na ně nemělo moc svítit slunce. Docházelo by k vysychání a předčasnému zrání. Jakmile jsme vybrali správné místo, chopíme se rýče. Tím opatrně odhrneme asi 3 cm tlustou vrstvu půdy. Velikost by měla být minimálně 30 x 30 cm. Tak obnažíme kořeny. Na takovéto místo aplikujeme preparát. Následně přikryjeme původním „kobercem“ tak, aby došlo k přímému styku s kořeny. Všechny tyto činnosti musí proběhnout rychle. Drobné kořínky jsou náchylné na uschnutí. Následně poprášíme kompostem nebo drůbežím hnojem smíchaným s vodou v poměru 1:10. Toto hnojení je ideální používat jednou za rok v období, kdy jsou houby v klidu. Ze začátku toto místo často zaléváme, abychom zaručili dostatečnou vlhkost. Kropit bychom měli každý den po dobu minimálně tří týdnů. Zaléváme pouze dešťovou vodou a ne příliš studenou. Budeme ale čekat minimálně 12 měsíců, než nám něco vyroste. Toto očkování kořenů je ideální provádět koncem srpna, září nebo říjnu.

  • Mycelium neboli podhoubí je shluk vzájemně propletených vláken, připomínající plíseň.

                Další možností je vyrýpnutí podhoubí v lese. To je však velice náročné a musíte zde mít velkou dávku štěstí; většinou se při takovémto úkonu podhoubí naruší. Další problém je, kam s tím. Musíme na zahradě vytvořit totožné místo jako v lese, jinak se nám podhoubí neuchytí. Myceliem z hřibů můžeme naočkovat kořeny - vkládáme jej na kořeny stromu, u kterého roste ve volné přírodě.

 

Autor: Radim Dvořák© Jeanette Dietl - Fotolia.com