Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Jahodník v září

02.09.2013 13:49

JahodníkZáří už začalo. První školní den je za námi a práce na zahradě neutichají. Kdo nemá hotovo za srpen, neměl by otálet. Avšak ani ten, kdo všechno důležité stihnul, se nebude v následujícím měsíci nudit. Čeká nás totiž plno práce. Sklízet budeme i nadále. Jablka, hrušky a švestky, to vše budeme muset uskladnit. U stáleplodících jahod sklízíme poslední jahody, ze kterých máme nadělané marmelády. Některé jsme zamrazili a uschovali na horší časy. Nyní bychom měli jahodníkům vrátit trochu péče a oplatit jim stejnou mincí za výtečnou sklizeň výborného ovoce.

Nachystáme se motyčku, konev a hnojivo.

U rostlinek, které mají poslední za sebou, použijeme motyku. Tou rostlinku vytáhneme a hodíme na kompost. Vzniklé místo zaplníme novou rostlinkou. Nyní nám nebudou kladeny žádné překážky při sázení. Na prostor kolem ostatních jahodníků použijeme opět motyku, tou prokypříme zemi a jahody opatrně okopeme. Pokud máme dostatečně vyvinutý kompost, pohnojíme kvalitním kompostem i jahodníky. Pokud ne, použijeme na hnojení zakoupené hnojivo, to musí být bohaté na draslík (dusíkatá hnojiva jsou v tomto období nežádoucí).

Stále můžeme zakládat nové záhony. Musíme však počítat s tím, že výnos bude nižší než při jarní výsadbě, asi 20-40%. Při jarní výsadbě docílíme jen minimální sklizně v prvním roku, v dalším už je to podstatně lepší. Čím později na podzim jahodník zasadíme, tím menší bude úroda. Prvním krokem je příprava půdy. Tu prokypříme a promícháme s hlínou z kompostu. Tím dodáme půdě dostatek živin. Následně půdu urovnáme a zbavíme nečistot, jako jsou zbytky plevelů a podobně. Tím si pomůžeme do příštího roku. Čím méně plevele tu na zimu zůstane, tím méně starostí bude na jaře. Pokud koncem srpna zasadíme slabé rostliny a nastane teplý podzim, rostliny uhynou, jelikož nedokážou při vysokých teplotách přijímat vodu, a uschnou. Proto sázíme až v září. Rostlinky sázíme 2-4 cm hluboko. Pak dva až čtyři týdny vydatně zaléváme. Tím dosáhneme lepšího zakořenění. Jarní výsadba tak zůstává nejsnadnější, s nejmenším počtem rizik. Musíme se však u ní spokojit s tím, že jahody budou až za rok. Výhodou je minimum rizik. Podzimní výsadba má výhodu, že další léto bude např. 40% úroda, ale je zde spousta nástrah pro rostlinky. Například vysoké teploty na podzim nebo příliš nízké v zimě. Špatné uchycení rostlinky a podobně. I přes tyto nepříjemnosti si pak další rok vychutnáme jahody z naší zahrádky.

Autor: Radim Dvořák © Kenishirotie - Fotolia.com