Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Jak na nachlazení ? Bylinkami ze zahrádky

01.12.2013 10:36

ČesnekPrvní dva týdny posledního letošního měsíce nebyly příliš mrazivé. Naopak se objevovaly teploty někdy i okolo deseti stupňů, což pro zimu není úplně specifická teplota. Sněhovou pokrývku můžeme vidět jen v televizi nebo na horách. A právě toto počasí je ideálním, kdy chytit nějakou tu nepříjemnou chorobu. Než začneme myslet na doktora, můžeme vyzkoušet přírodní antibiotika.

  • LICHOŘEŘIŠNICE VĚTŠÍ je rostlina, se kterou se můžeme běžně setkat na zahrádkách. Zároveň se v ní ukrývá velká síla, což tuší jen málokdo. Nejvíce využitelná a účinná jsou semena této rostliny. Z těch se připravují tinktury, které se následně používají při léčbě angíny nebo zánětu krku. Dobře umytou sklenici s víkem napěchujeme částmi rostliny - listy, stonky a podobně. Následně zalijeme vodkou, která obsahuje aspoň 40% alkoholu. Po dobu dvou týdnů necháme tento lektvar stát na slunci. Slijeme a odstraníme zbytky. Následně skladujeme v tmavém prostoru. Používáme jak vnitřně, tak i zevně. Pomáhá při angíně, jako desinfekce, podporuje růst vlasů a odstraňuje lupy.
  • ČESNEK je velmi účinné přírodní antibiotikum. Stroužky česneku působí v čerstvé formě jako prevence proti různým onemocněním. Česnek má v sobě spoustu účinných látek. Velmi účinná je tinktura. Na přípravu nám stačí uzavíratelná láhev, vodka a česnek. Česnek krájíme na malé kousky. Jakmile krájíme, začneme zároveň měřit čas. Čtrnáct minut je doba, kdy se musí vše zalít vodkou. Reakce, které vznikají na nakrájeném česneku, mají 14 minut kladné účinky. Po této době začíná být tinktura znehodnocená. Proto dáváme na čas velký pozor. Po čtrnácti minutách shrneme do nádoby, kde máme nalitou vodku, česnek i se slupkou. Přidáme trošku cukru. Při teplotě okolo 20°C necháme česnek luhovat v uzavřené sklenici v temném koutě asi 4 dny. Během těchto dní směs dvakrát denně pořádně protřepeme. Tinktura se používá tak, že do malé sklenice vody přidáme dvě kapky a dvakrát denně užíváme na lačný žaludek. Po pěti dnech pak přidáváme dvě kapky navíc. Takto pokračujeme do 16 kapek. Někteří nadšenci tvrdí, že měsíc luhovaná tinktura pomáhá i při léčení rakoviny a nádorů. Tato informace zatím není opřena o žádný výzkum. Na nachlazení při angíně či chřipce nám však tato tinktura určitě pomůže.

Pokud nejsme zastánci léků, můžeme se pustit do tohoto přírodního léčitelství. Takovéto tinktury mohou být velmi účinné. Pozor bychom si však měli dávat i zde. Přebytek může škodit a někdy doktor není od věci.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia