Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Jak postavit plot

06.06.2013 16:05

Dřevěný plotV měsíci červnu máme na zahradě o něco méně práce, než v předešlém měsíci. Stále však máme dostatek starostí s trávníkem, sběrem prvních ovocných plodů, nebo plodů z naší zeleninové zahrádky. Pokud si i v tomto zápřahu najdeme čas a nevíme do čeho se pustit, můžeme si postavit kolem zahrady plot. Jak na to? Určitě bychom si měli na tuto práci pořídit kvalitní nářadí jako je lopata, rýč, krumpáč. Dále budeme potřebovat pracovní rukavici a dostatek energie.

  • Drátěný plot,jeden z nejpoužívaněších druhů plotů. Je poměrně efektivní a také je poměrně levný. Prvně bychom měli začít pořízením pletiva. Druhy pletiv se liší svojí výškou, nebo velikostí ok. Podle toho k jakým ůčelům bude plot sloužit, pletivo pořídíme. Zároveň potřebujeme sloupky podpěrné a napínací. Na závěr pořídíme ingredience na tvorbu betonu. Množství si určíme podle toho, jestli chceme vybetonovat celý pruh kolem zahrady, aby se nám například pes nepodkopal. Nebo stačí jen základy na uchycení sloupků. Do základů upevníme sloupky tak, aby trčely rovně vzhůru. Následně upevníme sloupky napínací a na závěr připevňujeme pletivo,to vše za pomoci přidaných drátků. Pokud se nám zdá pletivový plot příliš průhledný, můžeme si jej pokrýt. K tomuto účelu se využívají rákosové rohože, které jsou velice vzhledné a účinné. Totot zastínění si můžeme po domácku vytvořit ze stébel odumřelých okrasných trav.
  • Umělý KWR kámen, tento ploty je tvořen sloupky a podezdívkou z umělých forem, připomínajících kámen. V současné době je na výběr z pěti druhů-cihlička, řádek, lámaný kámen, štípaný kámen a haklík. Prvně vybetujeme základy, kdy na místech kde budou stát sloupky, zapíchneme kovové tyče. Na ty naskládáme frmy a vnitřek vybetonujeme. Následně dáváme mezi sloupky ostatní díly i s kryty. Poslední co uděláme je připevnění dřevěných prken mezi sloupky.
  • Dřevěný plot. Zde máme spoustu možností pro fantazii. Pokud je to jenom vizuální zábrana, můžeme použít ostříhané výmladky ze stromů, ty staší zapíchnout do země a různě proplétat. Pokud potřebujeme pevnější dřevěný plot, budeme muset vytvořit pevnou konstrukci, na které budou desky držet. Tu tvoříme z betonu a kamní, nebo z kovu, který, je zapuštěn do betonu. Zde si můžeme dát opět prostor pro výrobu prken, ta si můžeme různě upravovat, tak aby vytvořili zajímavou variantu.
  • Kamenný plot. Za pomocí kamenů a betonu postavíme sloupky podobně jako u umělého kamene, zároveň do sloupků upevníme úchyty na dřevěná prkna. Ty upevňujeme až po stuhnutí. Zde je opět otevřen velký prostor pro fantazii.
  • Živý plot, je plot, o který musíme každoročně pečovat. Výhodou je, že nám mění barvy, stane se útočiště ptactva, které do zahrady přiláká a můžeme ho tvarovat do nejrůznějších tvarů. Vvysazovat můžeme buky, habry, zimoztrázy, nebo rychle rostoucí dřeviny, které jsou určené pro výsadbu živých plotů.

V poslední době se využívá také kovových boxů, které jsou vysypány kamením, ty jsou velice praktické a stabilní. Zároveň jsou dražší, díky množství kamene, kterýje na výstavbu potřeba. Při tvorbě plotu můžeme využívat všech materiálů a můžeme experimentovat, záleží jen na času, který chceme stavbě věnovat.

Autor: Radim Dvořák