Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 608
79%

Ne, nenavštěvuji 1 768
21%

Celkový počet hlasů: 8376


Jak sázet česnek

30.10.2013 12:30

ČesnekMěsíc říjen se chýlí ke konci a my už pomalu přemýšlíme, na co jsme zapomněli. Pokud však máme všechny říjnové úkoly splněny, můžeme udělat něco navíc. Můžeme si naplánovat, co poroste příští rok na zeleninové zahrádce. Pokud se nám na ni vlezl i česnek, měli bychom s výsadbou pomalu začít.  Česnek setý neboli Allium sativum patří do čeledi amarylkovitých. Pravděpodobně pochází ze střední Asie, konkrétně z Mongolska, kde byl vyšlechtěn z česneku divokého. Tato rostlina má spoustu léčivých vlastností a podle pověstí je také účinnou látkou při boji s upíry. Posiluje obranyschopnost, reguluje hladinu cholesterolu, pomáhá při ztrátě hlasu nebo nachlazení a podporuje potenci. V neposlední řadě je to výborný doplněk do spousty druhů jídel. Jak jej pěstovat?

            Česnek sázíme na podzim před mrazy. Nesmíme jej zasadit příliš brzy. Pokud by nám stihnul vyklíčit, pravděpodobně by zmrznul. Proto jej sázíme až koncem tohoto měsíce, kdy očekáváme, že brzy přijdou mrazy. Před výsadbou poryjeme  zahrádku a odplevelíme. Velké hroudy rozbijeme a následně uhrabeme, aby byla zahrádka jakžtakž rovná. Uděláme řádky pomocí hrábí a můžeme se pustit do sázení. Česnek před výsadbou namoříme. Snížíme tak riziko napadení škůdci, kteří by nám mohli zdevastovat celou úrodu. Pokud se škůdci problém nemáme, mořit jej nemusíme. Pokud se však něco podobného s česnekem v minulosti stalo, moříme. Na česnek rádo útočí háďátko zhoubné nebo vlnovník česnekoví. Sázet bychom neměli na místo, kde rostl minulý rok. Pokud zde rostl pór nebo cibule, také to není šťastné řešení. Zvyšujeme tím možnost napadení škůdci a chorob.

            Namořené stroužky sázíme tak, že stroužek zamáčkneme do půdy asi 8 cm hluboko. Jednotlivé řádky by měli být aspoň 30 cm vzdáleny. V jednom řádku pak děláme rozestupy mezi jednotlivými měsíčky 10 – 15cm. Jednotlivé stroužky sázíme bříškem v jednom směru. Listy pak budou růst jedním směrem a nebudou se nám do sebe zamotávat. Tím si ušetříme spoustu práce při sklizni. Pokud se nám do rukou dostali malí stroužky, nemusíme zoufat. Neznamená totiž, že z velkého stroužku bude velký česnek a naopak z malého vyroste pouze malý česnek. Záleží na vhodném místě, půdě a především na tom, jak se o česnek staráme. Jakmile máme zasazeno, zahrneme řádky a lehce zalijeme vodou. Je možné, že nám některé stroužky přes zimu vytlačí mráz. Tyto stroužky, hned jak to bude možné, zastrkáváme zpět do hlíny. Pokud nám vyjde počasí a vše dobře dopadne, můžeme se těšit na bohatou úrodu lahodného česneku.

 

Autor: Radim Dvořák foto by Fotolia.com